Savković Vukčević: U kulturi ne smije biti revanšizma

Članica Glavnog odbora DPS-a kazala je da su u najmanju ruku čudni razlozi poništenja „Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini“

3397 pregleda 115 reakcija 17 komentar(a)
Nela Savković Vukčević, Foto: DPS
Nela Savković Vukčević, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da prestane sa, kako ocjenjuju, daljim degradiranjem zaposlenih u kulturi, počev od te institucije, sve do onih nad čijim radom vrši nadzor.

Članica Glavnog odbora DPS-a, Nela Savković Vukčević, kazala je da su u najmanju ruku čudni razlozi poništenja „Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini“. Konkurs je, kako je istakla, uredno raspisan, na zakonit način, a da je to što "sredstva koja su opredijeljena nijesu odobrena" isključivo odgovornost nove vlasti, "baš kao i istorijski rekordno kašenjenje usvajanja Budžeta, koji je predložen van Ustavom definisanih rokova, a zbog čega je i budućnost ove Vlade upitna".

"Da li se iza poništavanja konkursa, pa najave o raspisivanju novog, skriva namjera da sredstva na konkursu budu raspodijeljena ideološki i nacionalno podobnim stvaraocima, a da o tome odlučuju neke druge komisije u odnosu na dosadašnje koje su apsolutno stručne i nepristrasne - saznaćemo uskoro. Tek, znajući dosadašnju praksu nove Vlade, imamo mnogo razloga da vjerujemo u to. Upozoravamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da se time ne služi, jer je upravo konkurs za sufinansiranje stvaralaštva bio jedan od modela kojim je podstican rad stotina autora, među kojima su uvijek dobar dio njih činili kulturni djelatnici bez stalnog zaposlenja. Pamtimo i da je Ministarstvo kulture prošle godine, u jeku pandemije, realizovalo izdašan konkurs podrške isključivo namijenjen stvaraocima bez stalnog zaposlenja", navodi se u saopštenju Savković Vukčević.

Kazala je da stoga, poništavanje konkursa, a sada i najava novog, kojim će dodatno biti produženi rokovi, predstavlja još jedan udar na kulturno-umjetničku zajednicu, koja, "umjesto bilo kakvog vida podrške, već mjesecima dobija ignorisanje". Tako je, dodaje Savković Vukčević, još od momenta kada je Crna Gora postala država koja je ostala bez Ministarstva kulture.

"Pozivamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da prestane sa daljim degradiranjem zaposlenih u kulturi, počev od te institucije, sve do onih nad čijim radom vrši nadzor. Službenici i namještenici, a u ovom slučaju u pitanju su krajnje stručni ljudi, ne smiju biti žrtve revanšizma koji od decembra sprovodi Vlada Crne Gore. Ministarki Bratić poručujemo da podjele po vjerskom ključu, selekciju na podobne i na 'ustašku đubrad', a naročito manipulisanje, ostavi za njen proslavljeni 'Facebook' profil i slična opskurna mjesta. Jer, ovdje su u pitanju egzistencija i rad stotina, pa i hiljada kulturnih stvaralaca. Odlukom Vlade, koja, kako se ispostavlja, nikad nije ni imala predstavu o tome što bi trebalo da radi, prvo je ukinuto ministarstvo koje bi se bavilo isključivo kulturomi položajem kulturnih stvaralaca. Onda su, budžetom koji će biti usvojen na neustavan način, ostali i bez bilo kakvih kapitalnih projekata, koji će im omogućiti bolje uslove za rad – a kojima je prethodna Vlada bila snažno posvećena. A danas im prijeti realna mogućnost da, podjelom koju od početka unose ministarka Bratić i njeno ministarstvo, ostanu i bez podrške Vlade, koja bi trebalo da bude njihov partner i da pruža podsticaj njihovom radu", zaključila je Savković Vukčević.

Bonus video: