Stano: Izmjene legislative o državljanstvu samo uz konsultacije

Stano je rekao da EU prati događaje u Crnoj Gori vrlo blisko i u tom kontekstu poziva sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog

12484 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Stano, Foto: Betaphoto
Stano, Foto: Betaphoto

Svaka promjena legislative u oblasti koja se odnosi na državljanstvo treba da bude sprovedena nakon širokih konsultacija i uz učešće svih relevantnih donosilaca odluka, kazao je portparol Portparol Evropske unije nadležan za vanjsku i sigurnosnu politiku, Peter Stano.

On je, u odgovoru na pitanje Televizije Crne Gore, rekao da EU prati događaje u Crnoj Gori vrlo blisko i u tom kontekstu poziva sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog.

"U EU je na svakoj zemlji da utvrdi uslove za sticanje ili gubljenje državljanstva, uz poštovanje prava Unije, i svaka promjena legislative u tako važnoj oblasti treba da bude urađena na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i nakon širokih konsultacija o toj temi”, poručio je Stano.

On je, povodom nezadovoljstva i protesta u Crnoj Gori nakon odluke o državljanstvu, rekao da je sloboda okupljanja osnovno EU pravo, ali da treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje.

Stano je kazao da prema svakom kršenju zakona domaće vlasti moraju da postupaju u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i imajući u vidu međunarodne standarde i obaveze Crne Gore.

Bonus video: