Završena za danas blokada puta Nikšić - Podgorica

Blokada puta, kako su juče kazali, planirana je do 16 časova, a prolazak će biti omogućen vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom i bolesnim osobama

55578 pregleda 1936 reakcija 282 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Grupa građana i danas je blokirala magistralni put Nikšič - Podgorica, u mjestu Bogetiće.

Oni su se nakon 16 časova razišli, i najavili da će i sjutra ponovo blokirati magistralu.

Blokada puta, kako su juče kazali, planirana je do 16 časova, a prolazak će biti omogućen vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom i bolesnim osobama.

"Inicijalni odbor slobodnih građana" najavio je radikalizaciju protesta ukoliko Vlada u naredna dva dana ne ispuni njihova tri zahtjeva.

U nepotpisanom dopisu "inicijativnog odbora slobodnih građana Crne Gore" juče su naveli da se blokade sprovode "zbog perfidnih namjera Vlade Crne Gore, kojima kroz izmjene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije,nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak".

On Vlade i premijera Zdravka Krivokapića očekuju da u narednih nekoliko dana odgovori na zahtjeve.

Uz zahtjev koji se odnosi na odluku o kriterijumima za sticanje državljanstva, traže i da se procesuira vozač službenog vozila PG-CG301 i da se "saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio".

Tražili su i da se Krivokapić "javno izvini građanima Crne Gore kojima je prijetio".

"Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune u naredna tri dana, do 12. aprila, naš opravdani građanski protest ćemo radikalizovati. Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati. Upućujemo izvinjenje svima koji čekaju u kolonama i molimo za razumijevanje jer je ovo jedini način na koji smo mogli da iskažemo građanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru", naveli su u nepotpisanom dopisu.

Bonus video: