"Na taj način znaćemo kome povjeravamo svoju djecu"

SNP: Registar pedofila da bude javan, definisati da nema brisanja, pooštriti kazne

"Kao jednu od mjera za zaštitu djece treba propisati i da oni koji se javljaju za rad u ustanovi u kojoj redovno dolaze u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalni rad, sportskih klubova i slično, kao dio dokumentacije treba tražiti izvod iz registra pedofila"

2100 pregleda 4 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti

Smatramo da registar pedofila treba da bude javan, kako bi svako mogao da mu pristupi i kako bi roditelji mogli dobiti informacije da li se neko od pedofila nalazi u blizini njihove djece, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Na taj način znaćemo kome povjeravamo svoju djecu - u školama, vrtićima, sportskim društvima, umjetničkim udruženjima i sl. Potrebno je definisati i da iz registra pedofila više nema brisanja, odnosno da će seksualni predatori u toj evidenciji biti do svoje smrti", ističe se u saopštenju SNP.

Povezani članci

12. April 2021.

Pedofili napadaju, registra ni na vidiku

Iz te partije su dodali da je slučaj silovanja osmogodišnje djevojčice u Podgorici podsjetio da nažalost živimo u opasnom društvu i da djeca nisu zaštićena od ovakvih napada.

"Iako je Crna Gora još 2009. godine potpisala Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope, registar pedofila ni nakon 12 godina nije napravljen. SNP smatra da se i kazne za pedofile moraju pooštriti, kao i da se mora uvesti nemogućnost zastare za djela polnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. To je potrebno jer se radi o specifičnim krivičnim djelima koja se često prijavljuju tek kad dijete odraste, odnosno kad pođe deset i više godina. To je važno i zbog toga što u međuvremenu dok počinitelj nije osuđen, on na novim generacijama djece može počiniti isto krivično djelo", rekli su iz te partije.

Oni su naveli i da je važno predvidjeti zabranu obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom za pravosnažno osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djeteta.

"Kao jednu od mjera za zaštitu djece treba propisati i da oni koji se javljaju za rad u ustanovi u kojoj redovno dolaze u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalni rad, sportskih klubova i slično, kao dio dokumentacije treba tražiti izvod iz registra pedofila. Kada je riječ o kaznama za pedofile, potrebno ih je značajno povećati kako se više ne bi dešavalo da se oni nakon nekoliko mjeseci zatvora nađu na slobodi i dođu u priliku da ponove krivično djelo. Dakle, krajnje je vrijeme da se kao društvo ozbiljno pozabavimo ovim pitanjem i da zaštitimo djecu koja su naše najveće bogatstvo. Država mora pokazati odlučnost da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da stane na kraj zlostavljanju naše djece", zaključuje se u saopštenju SNP.

Preporučujemo za Vas