Zenka: Vlada najavljuje da će desetine hiljada Albanaca i drugih manjina ostaviti bez državljanstva

Zenka je ocijenio da "Čubrilović, Garašanin, Ranković i Milošević, još uvijek žive i djeluju u liku vlade samozvanih apostola"

10056 pregleda 257 reakcija 85 komentar(a)
Zenka, Foto: Savo Prelević
Zenka, Foto: Savo Prelević

Istine radi, mi Albanci od ove Vlade ništa dobro nijesmo ni očekivali, ali da će ovako brzo i bez ikakvog pardona već u prvim mjesecima svoje vladavine, krenuti u najbrutalniji obračun sa manjinama, nijesmo ipak računali. Mislili smo da su napokon naučili nešto od daljne i bliže istorije, saopšteno je iz koalicije "Jednoglasno-DP-DUA-DSCG", povodom najavljenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik DUA Mehmed Zenka, navodi se da "Vlada samozvanih apostola najavljuje da će jednim prostim dizanjem ruku, desetine hiljada Albanaca i drugih manjinskih naroda, ostaviti bez državljanstva i bez prava biranja".

"Bez svojih vjekovnih ognjišta sa kojih su privremeno otišli u bijeli svijet zarad poboljšanja svojih životnih potreba. U 21. vijeku teško je svatiti da još uvijek žive ideje koje razbaštinjuju na desetine hiljada pripadnika manjinskih naroda", piše u saopštenju.

Zenka je ocijenio da "Čubrilović, Garašanin, Ranković i Milošević, još uvijek žive i djeluju u liku vlade samozvanih apostola".

"Ideja Vlade "srpskog sveta" da jednom odlukom izbrišu maltene 50% Albanaca i drugih manjina, a da istovremeno hiljadama drugih da državnost, nije ništa drugo no poruka "da ako vas ratom nijesmo počistili, onda ćemo se ovako obračunati sa vama", navodi se i poručuje "da osim "vašeg sveta", u Crnoj Gori živi i svijet Crnogoraca, Albanaca i drugih manjina".

"Živi srž multinacionalnosti i multikonfesionalnosti, živi ideja zajedničkog života. Zar stvarno računate na Crnu Goru vršeći negaciju sviju nas? Živo nas intersuje koji će bit vaš slijedeći koraci - da nećete možda toj diaspori oduzeti i ona uložena materijalna dobra u svojoj Crnoj Gori, a kako ste krenuli i to je za očekivati", naveo je Zenka pitajući "zar svarno mislite da ćete Crnogorce ubijediti da nijesu Crnogorci, da manjine mogu imati života u Crnoj Gori jedino ako prihvate vaša pravila suživota tj. ili dio "srpskog sveta" ili put pod noge“.

"Gospodo možda vam može biti, vrijeme će pokazati i dokazati - žive li u Crnoj Gori Crnogorci vrijedni Crne Gore, žive li manjine koje su 2006, rekle jedno veliko DA Crnoj Gori. Ova Crna Gora je obnovlila svoju državnost slobodnom voljom svih nas, poštujući vrijednosti svih nas. Ova Crna Gora stvorena je voljom a ne mržnjom", ocijenio je Zenka.

Istakao je "da je najveća vrijednost ove države, to što ne moramo da se stidimo jedan drugoga i što gledamo ponosno jedan drugoga".

Kazao je i da "da to može biti i osveta prema Albancima zato što nisu vezali svoju sudbinu za "srpski svet".

"Ko zna, može biti i osveta Crnogorcima koji su 1997-1998, na vrijeme uvidjeli pogubnost i zlo tadašnjih politika oko nas, pa namjesto da u svojim manjinama vide neprijatelja oni su pružili ruku zajedničkog života poštujući međusobne vrijednosti", piše u saopštenju.

Zenka konstatuje "da Vlada, tražeći greške dosadašnjih vlasti, najveći grijeh vidi u postojanju Crne Gore i Crnogoraca i u postojanju multinacionalne Crne Gore".

Umjesto da se, dodaje se, krene sa predsezonskim pripremama, Vlada planira demografske promjene.

"Recite gospodo, sa čim ćete dočekati našu dijasporu kad budu došli na godišnje odmore - zar muštulukom da neće više biti punopravni građani ove države, da neće moć birati niti da budu birani, da će imati ista prava kao turisti iz Kine i da namjesto njih, pravo biranja dajete drugim?", pitaju iz albanske koalicije.

Konstatuju "da se možda malo osililo pa se zato udara po svemu što je godinama smetalo, gazeći bezobzirno po svemu što Crnu Goru čini Crnom Gorom".

"Normalno, dalo se i očekivati da ćete u ostvarivanju svojih ideja krenuti od manjininskih naroda, jer kad nas budete "sredili", onda ćete sa Crnogorcima "lako". Oće li baš tako bitu, vidjećemo jer Albanci sigurno neće sjedjeti i pomiriti se gubitkom prava za 50% svoga naroda. Budite sigurni da ćemo maksimalno zaštititi prava naših porodica i naše braće iz dijaspore", poručio je Zenka pitajući Vladu kako to da nema nijednu podršku manjinama za svoje projekte.

"Kako to, da se pozivate u svemoćnog boga, a u vašim djelima svega ima samo boga nema. Od Albanaca, dokle god nastupate ovako bezobzirno i diskriminatorski, imaćete uvjek jedno veliko NE. Multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori, opet jedno veliko DA", zaključuje se na kraju

Bonus video: