Obustavlja se blokada saobraćaja na Bogetićima do daljeg

"Mi samo branimo državu koju smo s mukom stekli 21. maja. Neka zna Vlada da je to najveća pobjeda crnogorskog naroda", rekao je Dragan Nikčević

65362 pregleda 1310 reakcija 268 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Blokada saobraćaja na magistralnom putu Podgorica - Nikšić, u mjestu Bogetići, prekida se do daljeg.

Kako je u ime okupljenih kazao Dragan Nikčević, na to su se odlučili pošto je Vlada, kako je naveo, saopštila da povlači odluku o državljanstvu i biračkim spiskovima na određeno vrijeme.

"Blokirali smo magistralu jer smo htjeli da pokažemo Vladi da ne može da radi ono što nije u skladu sa Ustavom i našim zakonima i da na mala vrata donese odluku kojom našim državljanima u inostranstvu oduzima državljanstvo i pravo glasa, a uvodi to pravo građanima koji zaista nemaju to pravo. Mi se takođe povlačimo na određeno vrijeme ali ćemo se vratiti ako pokušaju. Taj drugi put će biti drugačiji jer nije do nas, do njih je. Oni moraju da povedu računa o svojim djelima. Mi ne možemo nazad. To je suština svega", rekao je Nikčević.

Naveo je da u blokadi ne učestvuju partije, "već građani Nikšića i drugih crnogorskih gradova".

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

"Ako misle da će nas diktaturom naćerati da odustanemo to ne može, to moraju da znaju. Valjda su i oni dio nas, poznaju mentalitet našeg naroda, moraju to da shvate. Mi smo se uvijek borili za slobodu, mi nikoga nijesmo napadali. Prvo to treba da shvate. Mi samo branimo državu koju smo s mukom stekli 21. maja. Neka zna Vlada da je to najveća pobjeda crnogorskog naroda, građana, jer je bez kapi krvi izvojevana i Crna Gora povratila svoju punu nezavisnost koju je izgubila 1918. godine. Nisu zato zaslužni samo suverenistički glasovi, već i oni koji su bili protiv zato što se nije desio sukob koji su mnogi sa strane priželjkivali. I danas te sukobe priželjkuje neko sa strane. To nije dobro, to mi ne želimo nikako, rekao jer Nikčević.

Planirano je da današnja blokada saobraćaja na Bogetićima traje do 20 časova. Nakon govora Nikčevića dio okupljenih je počeo da se razilazi.

On je okupljenima kazao "da se ne može tek tako sprovoditi etnički inžinjering, koji za cilj ima nestanak Crne Gore", kao i da "neće imati mira dok god su na vlasti oni koji bi da ponište državu, da ugroze multietnički i multivjerski sklad i evropski put".

Dragan Nikčević
foto: Svetlana Mandić

Nikčević je naveo da ne vjeruju onome ko "gazi svoj narod" i koji mu prijeti, onome ko "kaže da može da bude diktator i sklapa dogovore u manastirima"...

"Međutim, mi smo predstavnici dostojanstvene, građanske i evropske Crne Gore. Nijesmo mi oni koji su rušili Crnu Goru i marili za živote svojih sugrađana. Nijesmo mi primitivni polusvijet koji će da radi protiv svoje države, jer je ovo naša država. Svjesni smo koliko je teška epidemiološka situacija i ovim putem želim da se zahvalim u ime svih nas i uputim izvinjenje svim medicinskim radnicima, od higijeničarke do ljekara, koji će morati sjutra možda neke od nas da liječe. Ali, mi žrtve moramo podnijeti", rekao je Nikčević i poručio da neće dozvoliti da bilo ko sruši temelje Crne Gore.

Prethodna četiri dana blokada je bila od 12 do 16 časova.

"Inicijalni odbor slobodnih građana" ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko Vlada do danas ne ispuni njihova tri zahtjeva.

I današnjim okupljanjem na Bogetićima prekšene su mjere Ministarstva zdravlja donijete u cilju suzbijanju zarazne bolesti.

Takođe, veliki broj okupljenih ne nosi zaštitne maske i ne pridržava se distance od dva metra.

Bogetići blokada
foto: Svetlana Mandić

U nepotpisanom dopisu "inicijativnog odbora slobodnih građana Crne Gore" ranije su naveli da se blokade sprovode "zbog perfidnih namjera Vlade Crne Gore, kojima kroz izmjene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak".

Bogetići blokada
foto: Svetlana Mandić

Uz zahtjev koji se odnosi na odluku o kriterijumima za sticanje državljanstva, traže i da se procesuira vozač službenog vozila PG-CG301 i da se "saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio".

Tražili su i da se predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić "javno izvini građanima Crne Gore kojima je prijetio".

"Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune do 12. aprila, naš opravdani građanski protest ćemo radikalizovati. Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati. Upućujemo izvinjenje svima koji čekaju u kolonama i molimo za razumijevanje jer je ovo jedini način na koji smo mogli da iskažemo građanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru", naveli su u nepotpisanom dopisu.

Bonus video: