"netransparentan neozbiljan i štetan pristup"

Vuksanović Stanković: Vlada planirala da sprovede izborni inženjering i da naruši rad u Odboru

"Istovremeno je kroz Vladu ušla u proceduru usvajanja gotovih rješenja u ovoj oblasti, inače po svojoj sadržini veoma štetnih, opasnih i diskriminatornih, zbog čega su i imale za posljedicu opravdane proteste i revolt građana"

12603 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Vlada je pokušajem usvajanja Odluke koja se tiče kriterijuma za državljanstvo i Zakona o registrima prebivališta i boravišta planirala ne samo da sprovede izborni i etnički inženjering već je tim činom pokušala da naruši i rad u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, saopštila je danas Draginja Vuksanović Stanković, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Crne Gore.

"Takav zaključak jasno proizilazi iz činjenice da je Odlukom o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu jasno naznačeno da će se Odbor baviti pitanjima zakonskih rješenja prebivališta i boravišta, kao i samog državljanstva. Namjera da ova pitanja uredi iza leđa Odbora još je jedan u nizu primjera netransparentnog, neozbiljnog i štetnog pristupa ove Vlade, ovoga puta u veoma ozbiljnoj materiji izbornog zakonodavstva gdje postoji ionako visok stepen nepovjerenja između različitih političkih subjekata", istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da je nova vlast, zajedno sa opozicijom, formirala skupštinski odbor sa jasnim zadatkom bavljenja, između ostalog, i materijom prebivališta i državljanstva.

"Istovremeno je kroz Vladu ušla u proceduru usvajanja gotovih rješenja u ovoj oblasti, inače po svojoj sadržini veoma štetnih, opasnih i diskriminatornih, zbog čega su i imale za posljedicu opravdane proteste i revolt građana. Kada sve ovo uzmete u obzir pitanje je da li se radi o lošoj namjeri ili potpunoj pogubljenosti odnosno diletantizmu Vlade, ili je, što je najrealnije, u pitanju i jedno i drugo. Naravno, predstavnicima nove vlasti nije prvi put da jedno pričaju, drugo misle a treće rade, a da u konačnom važne teme tretiraju bez bilo kakvog dijaloga i konsultacija na što ih stalno podsjeća i EU. Čak je među njima samima toliki stepen "povjerenja" i međusobnog "poštovanja" da su i oni koji ih politički podržavaju frapirani tolikom količinom neozbiljnosti koju dnevno pokazuju.

Onajje rekla da "pozivaju vlast da pokažu elementarnu ozbiljnost, da konačno odustane od unilateralnih rješenja u ovim osjetljivim oblastima i da se stvore uslovi da se o svemu tome raspravlja na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, onako kako je i predviđeno i planirano".

"Dakle, dijalogom na evropski način, a ne pravnim i institucionalnim nasiljem", zaključila je Vuksanović Stanković.

Preporučujemo za Vas