SNP: Dragan Brković građanima Pljevalja ostavio pun magacin otrova

"Više od 100 kilograma otrovnih hemikalija kao što su živa, cijanid, natrijum-hidroksid, hlorovodonična kiselina i brojne organske i neorganske baze i kiseline stoje nezaštićene u otvorenom, ruiniranom magacinu ‘Optel-Vektre’ u Pljevljima"

4505 pregleda 6 komentar(a)
Opasne materije u napuštenom magacinu, Foto: Vaso Knežević
Opasne materije u napuštenom magacinu, Foto: Vaso Knežević

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je tužilaštvo da ispita da li u postupcima odgovornih u pljevaljskoj kompaniji “Vektra Optel” ima elemenata krivičnog djela, s obzirom na to da su danima opasne hemikalije koje su se nalazile u jednom od magacina, “ostavili nadohvat ruke građanima”.

“Umjesto investicionih ulaganja od 3,3 miliona eura u ‘Optel’ i zapošljavanja mladih DPS patriota Dragan Brković je građanima Pljevalja ostavio pun magacin otrovnih hemikalija. Više od 100 kilograma otrovnih hemikalija kao što su živa, cijanid, natrijum-hidroksid, hlorovodonična kiselina i brojne organske i neorganske baze i kiseline stoje nezaštićene u otvorenom, ruiniranom magacinu ‘Optel-Vektre’ u Pljevljima. Ove prostorije su bez obezbjeđenja, a nadležni državni organi treba da ispitaju da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela, s obzirom na to da su opasne hemikalije nadohvat ruke građanima, i da nijesu skladištene ili uništene na propisno dozvoljen način”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Iz te partije podsjećaju da je Brković 2008. godine kupio Vojnu fabriku u Pljevljima za 2,1 milion eura, a “kupovini je kumovao nadaleko poznati stečajni upravnik Radojica Grba, koji je u svakoj pljevaljskoj firmi ugasio svjetlo i stavio katanac”.

“Od obećanih ulaganja Brković je u fabrici ostavio i opustošene hale, polomljene prozore i smeće. Ovakvo stanje je slika ‘Optel-Vektre’, nekada jednog od najuspješnijih pljevaljskih preduzeća, a sve zahvaljujući lošoj privatizaciji od strane DPS tajkuna. Brković je od lokalne samouprave u Pljevljima profitirao i na rentiranju poslovnog prostora. Više od 10 godina u prostorijama ‘Optela’ bila je smještena i Biblioteka ‘Stevan Samardžić’, a lokalna samouprava na čijem je čelu DPS, za rentiranje Brkoviću je isplatila više od 200.000 eura”.

Bonus video: