Zeković: Tužalačke zakone usaglasiti sa EK, a ne sa DF

"Stagnacija u integracionom procesu i značaj koji ovi zakoni imaju za ključna pregovaračka poglavlja 23 i 24 obavezuju na konsultacije sa Evropskom komisijom, kako bi promjene doprinijele samostalnosti institucija i našem evropskom putu"

4619 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da što prije dostavi Skupštini tužilačke zakone koje je usaglasila sa parlamentarnom većinom, kako bi javnost imala priliku da se upozna sa sadržajem predloženih izmjena.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković naveo je da je potrebne promjene u Tužilaštvu neophodno sprovesti uz poštovanja naših evropskih obaveza, standarda i mišljenja Evropske i Venecijanske komisije, kako bi garantovali samostalnost Državnog tužilaštva i omogućili nastavak našeg evropskog puta.

"Stagnacija u integracionom procesu i značaj koji ovi zakoni imaju za ključna pregovaračka poglavlja 23 i 24 obavezuju na konsultacije sa Evropskom komisijom, kako bi promjene doprinijele samostalnosti institucija i našem evropskom putu. Zbog toga je zakon potrebno uskladiti sa Evropskom komisijom, a ne politički isplatiti DF. Potpredsjednik Abazović je najavljujući zakone saopštio da ostaju “maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti”, a to je nemoguće ukoliko tekst izmjena koji je pripremljen i dalje nije dostupan ni poslanicima", naveo je Zeković.

Dodaje da je dosadašnji način bavljenja vladajuće većine ovom materijom "bio do kraja netransparentan i neinkluzivan".

"I svodio se uglavnom na partijske sastanke iza zatvorenih vrata, što je stvaralo opravdan osjećaj dijela javnosti da su ovi zakoni samo dio unutrašnje partijske trgovine i namirivanja partijskih interesa, kako bi se zadovolji DF, a ne ubrzale evropske integracije. Socijaldemokratska partija još jednom poziva predsjednika Skupštine Crne Gore da pokrene dijalog o potrebnom izboru novih nosilaca pravosudnih funkcija, podsjećajući da naš stav o dijalogu dijele i svi naši međunarodni partneri. Bez najšireg političkog dijaloga nema stabilizacije političkih prilika, kao ni cjelovitog, ustavnog i evropskog načina rješavanja izazova u pravosuđu i drugim važnim oblastima", zaključio je Zeković.

Bonus video: