razgovarao sa ambasadorom trpkoskim

Đukanović: Crna Gora i S.Makedonija primjer kako se u periodu iskušenja mogu sačuvati dobri odnosi

Đukanović je iskazao visoke ocjene za razuđenu saradnju u bilateralnoj ravni, posebno u oblasti odbrane, vanjskih poslova i nauke i uz dobar nivo ekonomske saradnje izrazio očekivanje za dalje snaženje privrednih veza

6071 pregleda 2 komentar(a)
Trpkoski i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika
Trpkoski i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika

Saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer je svima, kako je i u periodu iskušenja moguće odnjegovati i sačuvati dobre odnose, partnerstvo i saradnju, kazao je predsjednik Milo Đukanović, koji je danas primio ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, izrazio zadovoljstvo susretom i prilikom da se ukaže na prijateljske i partnerske odnose dvije zemlje, koje karakteriše otvorenost u saradnji, kontinuirana razmjena iskustava i međunarodna promocija zajedničkih vrijednosti. Dvije zemlje već su saveznici u NATO, predstoji im izazov prijema u EU i odgovornost za ostvarivanje tog zajedničkog cilja, uz očuvanje stabilnosti i evropske perspektive, kazao je on.

Istakao je da Crna Gora sa pažnjom prati događaje u Sjevernoj Makedoniji i još jednom čestitao članstvo u NATO i prošlogodišnju odluku Savjeta EU o otvaranju pregovora o pristupanju sa tom državom, izražavajući zabrinutost zbog usporavanja tog procesa, ali i uz uvjerenje da će Sjeverna Makedonija uspjeti da prevaziđe blokadu Bugarske, kao što je "strpljenjem i političkom mudrošću to učinjeno kroz sporazum sa Grčkom".

Đukanović je, kako je saopšteno, iskazao visoke ocjene za razuđenu saradnju u bilateralnoj ravni, posebno u oblasti odbrane, vanjskih poslova i nauke i uz dobar nivo ekonomske saradnje izrazio očekivanje za dalje snaženje privrednih veza. "U tom kontekstu naglasio je da će dodatni podsticaj takvom razvoju događaja dati i dogovorena uzvratna posjeta predsjednika Pendarovskog Crnoj Gori, tokom ove godine, čemu se posebno radujemo", dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu složene epidemiološke prilike u obje države, Đukanović je izrazio nadu u skoru efikasniju imunizaciju što će stvoriti uslove za sigurniji život i intenzivniju međudržavnu saradnju.

Ambasador Trpkoski je, kako se navodi, zahvalio Đukanoviću za prijem, ističući da je privilegija obavljati diplomatsku dužnost u tako prijateljskoj zemlji kao što je Crna Gora.

"On je prenio predsjedniku Đukanoviću pozdrave i punu podršku predsjednika Pendarovskog njegovim aktivnostima, kao i podršku makedonske Vlade i premijera Zaeva, uz očekivanje da se planirana posjeta realizuje čim budu povoljniji epidemiološki uslovi, u obostranom interesu i na dobro daljeg razvoja saradnje, posebno privredne koja trpi posledice zdravstvene krize. On je potvrdio opredjeljenje Sjeverne Makedonije da bude dosljedna na evropskom putu kroz dijalog i pregovore, što će biti još jedan podsticaj mirnom rješavanju problema i regionalnoj stabilnosti. Ambasador je zahvalio Crnoj Gori na sveukupnoj podršci njegovoj zemlji uz odlučnost da i dalje iskreno posvećeno radi na jačanju odnosa dvije države", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas