Krivokapić i Bjeković: Smiriti tenzije i očuvati temeljne građanske principe

"Očuvanje temeljnih građanskih principa, kao što su dobri međuljudski odnosi, uvažavanje nacionalnih, vjerskih i etničkih razlika i osobenosti, suživot i tolerancija – neprikosnovene su vrijednosti kojima se moraju podrediti lični, ali i institucionalni ciljevi i ambicije"

26426 pregleda 172 reakcija 12 komentar(a)
Bjeković i Krivokapić, Foto: Gov.me/Saša Matić
Bjeković i Krivokapić, Foto: Gov.me/Saša Matić

Smirivanje tenzija i normalizacija odnosa u društvu trenutno su ključni izazovi i zadaci svima koji iskreno vole i poštuju Crnu Goru, ocijenjeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniše Bjekovića.

"U razgovoru povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, kao i kroz razmjenu informacija u vezi sa pretpostavkama za optimalno funkcionisanje institucije Zaštitnika u uslovima širenja mandata, iskazana je potreba da se intenziviraju napori na prevazilaženju otvorenih pitanja, koja duboko dijele javnost i podstiču klimu netolerancije i nasilja", navodi se u saopštenju Vlade.

Krivokapić je, kako se dodaje, obavijestio Bjekovića o mjerama preduzetim na obezbjeđenju stabilnosti, očuvanju javnog reda i mira, te poštovanju osnovnih prava i sloboda građana/ki, iskazujući spremnost za dalji podsticaj dijaloga među svim zainteresovanim stranama, na svim nivoima, u uslovima uzavrelnih političkih strasti.

Premijer je, saopšteno je, istakao da je društvu potrebno više tolerancije i dobronamjernosti, naročito od strane onih koji imaju visoke i prepoznatljive pozicije u političkom i kulturnom životu Crne Gore.

"Ako ne krenemo putem dijaloga i tolerancije, doći ćemo u situaciju da ne zaslužujemo ničiju pažnju. Vrlo lako možemo postati žrtve mržnje i šovinizma, a što nije cilj nijedne društvene zajednice. Naprotiv", izričit je Krivokapić.

On je podsjetio Bjekovića da su, "od strane neodgovornih pojedinaca, takoreći po prvi put javno otvorene podjele kojih nije bilo ni u najteže vrijeme ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji".

"A što nije u crnogorskoj tradiciji. Krivokapić je naglasio da je krajnje vrijeme da se svi društveni subjekti koji posredno i neposredno utiču na formiranje društvenog ambijenta udruže u zajedničkom interesu, te da "puko nadgornjavanje ne vodi ničemu"", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da su sagovornici saglasni da su očuvanje temeljnih građanskih principa, kao što su dobri međuljudski odnosi, uvažavanje nacionalnih, vjerskih i etničkih razlika i osobenosti, suživot i tolerancija – neprikosnovene vrijednosti kojima se moraju podrediti lični, ali i institucionalni ciljevi i ambicije.

Ukazano je na ozbiljnost momenta i važnost preuzimanja odgovornosti da se dodatnim naporima, ličnim primjerima i autoritetima prevaziđu nagomilani problemi i pokrenu pozitivne promjene.

"Mjera patriotizma ogleda se u stepenu ostvarivanja i poštovanja prava i sloboda svih građana, bez razlike i bez izuzetka. Ne možemo sebi dopustiti luksuz da zbog dnevno-političkih podjela pokvarimo teško stečene pozicije i rezultate napredovanja u evroatlantskim integracijama i željenom napretku zemlje”, rekao je Bjeković.

On je, saopšteno je iz Vlade, podsjetio na brojne reakcije institucije povodom tenzičnih događaja kojima se ugrožavaju demokratske vrijednosti i koncept vladavine prava, ukazujući još jednom na važnost sprovođenja konsultacija sa zainteresovanim stranama u procesu donošenja važnih političkih odluka.

Bonus video: