sastanak ministra i ambasadora

Radulović–Adam: Belgija podržava evropsku orijentaciju nove Vlade

Radulović je naglasio da u Crnoj Gori oko 80 odsto građana podržava ulazak Crne Gore u EU, te da je u tom smislu proširenje Unije „prva i posljednja riječ“

1688 pregleda 0 komentar(a)
Adam i Radulović, Foto: MVP
Adam i Radulović, Foto: MVP

Kraljevina Belgija podržava orijentaciju nove Vlade Crne Gore ka evropskoj budućnosti i spremna je da unaprijedi bilateralnu saradnju – ocijenjeno je tokom današnjeg razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom Belgije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Kunom Adamom.

Tokom sastanka je, kako je saopšteno iz ministarstva, istaknuto da bi zvanična posjeta Radulovića Briselu doprinijela intenziviranju političkih kontakata, kao i produbljivanju saradnje Crne Gore i Belgije u oblastima ekonomije, turizma i zdravstva.

Radulović je naglasio da u Crnoj Gori oko 80 odsto građana podržava ulazak Crne Gore u EU, te da je u tom smislu proširenje Unije „prva i posljednja riječ“.

Šef diplomatije je kazao da je potrebno zajednički stvoriti preduslove za jačanje bilateralnih veza u postkovid periodu, sa fokusom na dolazak belgijskih turista u Crnu Goru i privlačenje kredibilnih investicija. U tom kontekstu, istakao je značaj imunizacije u što većem broju, navodeći da je plan Vlade da do juna bude vakcinisano 70 odsto stanovništva.

Ambasador Adam je, kako je saopšteno iz ministarstva, pozdravio aktuelnu kampanju za vakcinaciju, dodajući da je optimista kada je riječ o razvijanju saradnje u oblasti turizma. Istakao je da zdravstveni sistem Crne Gore može računati na pomoć Belgije kada je u pitanju nabavka medicinske opreme.

Govoreći o saradnji u oblasti ekonomije, sagovornici su se saglasili da bi trebalo organizovati biznis forum, kada epidemiološki uslovi to dozvole, što će otvoriti dodatne perspektive za ulaganja i povezivanje investitora.

Ambasador Adam je kazao da su ohrabreni čvrstim opredjeljenjem Crne Gore ka EU, te da je za integraciju regiona važno usvajanje evropskih vrijednosti i rješavanje preostalih regionalnih pitanja. Zajednički je ocijenjeno da je prisustvo evropskih zemalja, kako politički, tako i kroz investicije, važno za dalji napredak zemalja Zapadnog Balkana, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskhi poslova.

Preporučujemo za Vas