Vujović: Leposavićevi stavovi odranije poznati, preporučili ga za funkciju ministra

Prema ocjeni Vujovića, Vlada nije „isporučila nijedan vidljivi rezultat u svom radu“

16003 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavom o Srebrenici saopštio je "nešto zbog čega je i izabran", ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

„A to je njegov nacionalistički odnos, radikalan stav prema nekim pitanjima ratova, negiranje genocida u Srebrenici… Ali to je nešto što nije novitet, u javnosti se znalo za takve njegove stavove i to ga je preporučilo upravo ispred Srpske pravoslavne crkve da pokrije mjesto ministra pravde“, kazao je Vujović za N1.

Ističe da postoji kombinacija ideološkog suprotstavljanja i korišćenje situacije za dodatno slabljenje predsednika Vlade.

Smatra da je od početka riječ o dubokoj političkoj krizi zbog atipičnog modela funkcionisanja i saradnje između izvršne i zakonodavne vlasti.

„Vlada je formalno podržana od strane poslaničke većine, ali brutalni napadi na Vladu su kontinuirani od strane najvećeg dijela koalicije“, kaže Vujović.

Prema njegovoj ocjeni, kako prenosi portal N1, Vlada nije „isporučila nijedan vidljivi rezultat u svom radu“.

„Gotovo da svaki dan imamo neku krizu, problematičnu situaciju“, dodaje on i ističe da postoji stalna namjera Demokratskog fronta da utiče na kadriranje unutar Vlade i smjenu predsjednika te Vlade.

Odgovarajući na pitanje da li može doći do pada Vlade, Vujović ocjenjuje da je već sada njen predsjednik „prilično oslabljen“.

„Nudi mu se, od strane Demokratskog fronta, da se ‘izmiri’ sa Leposavićem odnosno da na neki način spusti glavu i time kaže - nisam više taj koji vodi ovu Vladu, nego neko drugi sa strane. Alternativa mu je da se desi smjena Leposavića, sa glasovima opozicije, ali može da se dogodi da, ako ne budu glasali svi poslanici opozicije, taj predlog ne prođe“, navodi Vujović.

Govoreći o problemu u vezi sa izmjenama propisa o državljanstvu, Vujović objašnjava da postoji više otvorenih pitanja.

„Jedno je brisanje lica iz registra prebivališta i boravišta, oni koji trenutno nisu u Crnoj Gori i koji se ne prijave u roku od godinu dana i ne daju dokaze da žive u Crnoj Gori. Drugo pitanje je olakšavanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva ili najednostavnije rečeno – da se privremeni i stalni boravak izjednače“, navodi Vujović.

Vujović kaže da će, govoreći o političkoj krizi, morati da dođe na neki način do uključivanja međunarodnih aktera, prije svega SAD i EU, jer „kriza ide ka usijanju“.

„Uključenost zvaničnog Beograda i posredno zvanične Moskve je prešlo sve granice potencijalne tolerancije. Imamo vladajuću koaliciju koja povlači veoma radikalne poteze“, zaključuje Vujović i dodaje da su neophodni izbori na svim nivoima, po novim pravilima usaglašenim između opozicije i vlasti.

Bonus video: