Đeljošaj: Spajiću premijerov ekspoze ništa ne znači

"Imam najavu nekoliko poslanika iz vladajuće većine da ovakav udar na opštine neće podržati”, naveo je predsjednik Opštine Tuzi

13157 pregleda 23 reakcija 18 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Ekspoze premijera Zdravka Krivokapića nema nikakvo značenje za ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, koji je pripremio zakon kojim oduzima manje razvijenim opštinama 11,2 miliona eura, kazao je predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

On je podsjetio da je Krivokapić u svom ekspozeu najavio decentralizaciju lokalnih samouprava kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

“Nažalost, ekspoze premijera nema nikakvo značenje za Spajića, koji je pripremio zakon kojim oduzima manje razvijenim opštinama 11,2 miliona eura”, naveo je Đeljošaj.

On je rekao da je siguran da Zakon neće podržati nijedan poslanik u Skupštini.

“A već imam najavu nekoliko poslanika iz vladajuće većine, da ovakav udar na opštine neće podržati”, kazao je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, logika Ministarstva finansija je da uzima od siromašnih, manje razvijenih opština, “a nažalost to su većinom opštine gdje žive manjinski narodi.”

“Ovo mislim da nije slučajno, već cilj da se još više udara na standard opština gdje žive manjinski narodi jer je to nažalost i politika aktuelne Vlade, ali ni prethodne nijesu bile baš naklonjene, jer ne bi bile nerazvijene opštine", kazao je Đeljošaj.

Kako je naveo, u brojkama znači pet-šest miliona manje za opštine Ulcinj, Tuzi, Gusinje, Plav i Rožaje.

"Ako analiziramo Budžet za 2022. godinu i ovaj predlog, zaključak je jasan, Vlada ima posebnu strategiju prema mjestima gdje žive manjine. Ovo su konkretni i argumentovani podaci", kazao je Đeljošaj.

Bonus video: