Medoks: Pozivamo na smirenost i konstruktivan dijalog

"Stranke iz čitavog političkog spektra su već pokazale da su u stanju da svoje razlike riješe dijalogom”, kazala je Medoks

25209 pregleda 141 reakcija 30 komentar(a)
Medoks i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Medoks i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks pozvala je na “konstruktivan dijalog”, podsjećajući da su partije već pokazale da su u stanju da svoje razlike riješe na taj način.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je zabrinuta povodom podignutih tenzija u Crnoj Gori, rekla je da će to uvijek biti razlog za zabrinutost:

“Naravno, pažljivo pratimo događaje. Pozivamo sve strane na smirenost i da se uključe u konstruktivan dijalog. Stranke iz čitavog političkog spektra su već pokazale da su u stanju da svoje razlike riješe dijalogom”, kazala je Medoks.

Ona je naglasila da o trenutnim događajima razgovaraju sa predstavnicima svih stranaka.

I iz Evropske komisije i ambasada SAD i Francuske u Podgorici, prije dva dana su apelovali na što hitnije otvaranje političkog dijaloga. Politička situacija je posebno “zategnuta” posljednjih dana nakon što je Vlada najavila usvajanje izmjena odluke o kriterijumima za državljanstvo kako bi se pojednostavila procedura za njegovo dobijanje.

To je uzrokovalo proteste Komitsko-patriotskog pokreta, na koje su pozivali aktivisti DPS-a.

Premijer Zdravko Krivokapić je optužio savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića da stoji iza aktivnosti tog pokreta koji se, kako je rekao, finansiraju od kriminalnog novca.

“Vaše pitanje o navodnom kriminalnom finansiranju je nešto što bi trebalo da uputite nadležnim vlastima”, odgovorila je Medoks “Vijestima”.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je juče potvrdilo da je u vezi sa tim formiralo predmet:

”..U ovom tužilaštvu je povodom iznijetih navoda formiran predmet i postupak izviđaja je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, rekla je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

O ovim temama, ali i smjeni ministra pravde zbog sporne izjave o genocidu u Srebrenici, te izmjeni tužilačkih zakona razgovarali su u ponedjeljak uveče premijer i lideri partija parlamentarne većine, ali je sastanak prekinut.

Zvaničnici Demokratskog fronta optužili su Krivokapića da se sastaje sa predsjednikom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem koji stoji iza pokušaja urušavanja vlasti, dok im je on uzvratio prozivkama za sticanje jefitnih političkoh poena jer je bila u pitanju sjednica Savjeta za odbranu.

Kada će razgovori o prevazilaženju pat pozicije u Skupštini biti nastavljeni zasada se ne zna, reklo je “Vijestima” više izvora.

Direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić ocijenio je da je propast sastanka rezultat akumuliranog nezadovoljstva, velikog nepovjerenja, političko neiskustvo premijera i nedostatka komunikacije među njima.

Raonić
Raonićfoto: Savo Prelević

Na sastanak se, kako je kazao, prenijela i atmosfera sa lokalnih izbora u Nikšiću i početka kampanje u Herceg Novom, gdje su odnosi veoma poremećeni.

“Sve je to bilo za očekivati, pa je trebalo sa mnogo više pažljivosti ući u pripremu sastanka, a posebno je bilo važno drugačije iskomunicirati javnost nakon neuspjeha. Na ovaj način svi oni rade direktno na svoju štetu”, ocijenio je Raonić.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević juče je kazao da je pomirenje premijera i ministra pravde ključ za opstanak Vlade.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

On je agenciji MINA rekao da je kriza očigledna i da je nastala u Vladi sukobom Krivokapića i Leposavića.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković pozvao jekolege iz vladajuće većine i premijera da odustanu od teških riječi: “DPS želi nestabilnost i haos. U toj prljavoj igri podjela ne smijemo biti akteri”.

Joković
Jokovićfoto: Luka Zeković

Predsjednik Ujedinjene Goran Danilović je pozvao je Vladu i premijera da uvaže parlamentarnu većinu, a kolege iz nje da prestanu sa “međusobnim istrebljenjem”.

Danilović
Danilovićfoto: Savo Prelević

Bonus video: