"Upotreba sile će biti krajnje sredstvo"

Miljanić: Nećemo kao prethodna vlast rješavati probleme suzavcima i prebijanjem građana

"Ne sumnjamo da u ovim okolnostima djeluju određeni ostaci bezbjednosnih struktura iz prethodnog perioda koji pokušavaju da podrivaju proces ozdravljenja bezbjednosnog sektora kroz razne opstrukcije, podmetačine i medijske spinove"

27520 pregleda 295 reakcija 35 komentar(a)
Miljanić, Foto: Savo Prelević
Miljanić, Foto: Savo Prelević

Porasle tenzije u posljednje vrijeme predstavljaju određeni bezbjednosni rizik po državu. Crnogorsko društvo odavno ima ozbiljan potencijal za konflikte i ta činjenica, nažalost, postoji, nerijetko biva iskorišćena od strane političkih subjekata koji svojim manipulativnim tehnikama žele da ostvare svoje interese. Takođe, nerijetko imamo utisak da se očekuje ishitrena reakcija Uprave policije (UP) koja treba da nasjedne na unaprijed smišljene provokacije ekstremista u sadejstvu sa njihovim političkim mentorima. Možemo im poručiti da nećemo nasjesti na jeftine trikove i manipulacije kojim pokušavaju izazvati nestabilnost u Crnoj Gori, rekao je “Vijestima” državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova  (MUP) Zoran Miljanić.

Na pitanje kako komentarišete “podgoričko proljeće” i najave radikalizacije protesta, on je kazao da “političke strukture koje upravljaju ekstremistima na ulicama su svjesne, ili bi makar trebalo da budu svjesne, kako su se završila razna proljeća, pogotovo u arapskom svijetu”.

“Oni koji nam decenijama pričaju o stabilnosti i bezbjednosti naše države, kao njihovom najvećem doprinosu evropskom putu Crne Gore, ovakvim postupcima demantuju sami sebe i pokušavaju da državu gurnu u zonu nestabilnosti koja bi je udaljila od cilja – ulaska u EU”.

“MUP je spreman da u svakom trenutku odgovori na svaki bezbjednosni rizik, da sačuva mir i stabilnost kako države, tako i građana. Sigurno da nećemo nasjesti na providnu igru i ponašati se kao prethodna vlast, odnosno rješavati probleme suzavcima i prebijanjem građana. Upotreba sile će biti krajnje sredstvo. Svi oni koji krše zakone će biti u skladu sa procedurama evidentirani i procesuirani, bez ikakve selektivnosti”, kazao je Miljanić.

On je izrazio nadu da u ovakvoj bezbjednosnoj i zdravstvenoj situaciji nikome na pada na pamet organizovanje mitinga ni kontramitinga.

Upitan da li Vlada ima kontrolu nad bezbjednosnim sektorom i koliko su opasne paralelne zone u kojima su ostali visoki službenici UP, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB)..., Miljanić je odgovorio da Vlada ima kontrolu nad bezbjednosnim sektorom.

“Podsjećamo da je razriješen kompletan visokorukovodni kadar u MUP-u. Razriješen je direktor UP, kao i svi pomoćnici. Smijenjeni su načelnici centara bezbjednosti za Podgoricu, Nikšić i Bar, a vrlo brzo će biti i preostali, u skladu sa odlukom direktora UP. Ne sumnjamo da u ovim okolnostima djeluju određeni ostaci bezbjednosnih struktura iz prethodnog perioda koji pokušavaju da podrivaju proces ozdravljenja bezbjednosnog sektora kroz razne opstrukcije, podmetačine i medijske spinove. Usvajanjem novog Zakona o unutrašnjim poslovima i Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta stvaraju se pretpostavke za sistemsko rješenje, kako radnih mjesta tako i kadrovskih rješenja. Sve to stvara pretpostavku da ćemo se kroz pravilan izbor profesionalnog kadra osloboditi balasta kriminala i korupcije u svojim redovima. A to su upravo paralelne strukture koje pominjete”, rekao je Miljanić.

Preporučujemo za Vas