Prva Krivokapićeva plata za petinu manja od prve Markovićeve

Marković u decembru 2016. godine primio 2.240 eura, Krivokapić četiri godine kasnije nepunih 1.800

28606 pregleda 584 reakcija 24 komentar(a)
Krivokapić sa saradnicima na sjednici Vlade u Vladinom domu na Cetinju, Foto: Boris Pejović
Krivokapić sa saradnicima na sjednici Vlade u Vladinom domu na Cetinju, Foto: Boris Pejović

Prva premijerska plata Zdravka Krivokapića iznosila je nepunih 1.800 eura, što je osnovna plata koju je u Duško Marković uglavnom primao u posljednjoj godini mandata, vidi se iz redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini.

Međutim, to je za gotovo 450 eura manje u odnosu na prvu platu koju je bivši premijer primio u posljednjem mjesecu 2016. godine.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije osim premijerovog postavljeni su i redovni imovinski kartoni većine od njegovih ministara.

Ministri su, navodi se u pojašnjenju Agencije, dužni da u redovnim godišnjim imovinskim kartonima prijave prihode koji se odnose samo na period od stupanja na javnu funkciju.

“U konkretnim slučajevima, ministri, koji prethodno nisu obavljali javne funkcije, imali su obavezu da u svojim imovinskim kartonima prijave prihode od 4. decembra 2020. godine, kada su stupili na funkciju članove Vlade”, navodi se u odgovoru Agencije “Vijestima”.

“Vijesti” su ranije objavile, između ostalog, kartone ministara odbrane, zdravlja, finansija i socijalnog staranja...

Osim prve premijerske plate, premijer je prijavio da je istog mjeseca sa Mašinskog fakulteta prihodovao malo više od 230 eura.

Kao profesor na Mašinskom uglavnom je primao 1.423 eura mjesečno, a pored toga je sa državnog fakulteta prijavio da je od naučne djelatnosti i međunarodnih projekta imao više dodatnih prihoda koji su se kretali od 211 do nepune 2.000 eura.

Krivokapići imaju tri nekretnine, od kojih je premijer vlasnik stana od 123 i kuće od 143 metra kvadratna, od kojih je prvu nekretninu dobio preko Univerziteta Crne Gore a drugu na poklon.

Njegova supruga Jasminka Krivokapić je naslijedila kuću od 133 metra kvadratna.

Vlasnici su tri automobila, od kojih je jedan star 30 godina. Supruga je prošle godine zarađivala 336 eura.

Krivokapić je dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune, a to je uradila i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Njena prva ministarska plata iznosila je 1.291,5 eura, vidi se iz redovnog godišnjeg imovinskog kartona koji je dostavila Agenciji. Srzentićeva je članica tri Vladina radna tijela: Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Komisije za ekonomsku politiku i finansijki sistem i Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, ali za te angažmanije nije plaćena. Istog mjeseca, njen suprug Eduardo Paljiere primio je 7.180 eura.

Ministarka je vlasnica stana od 48 metara kvadratnih koji je naslijedila, a sa suprugom je suvlasnica kuće od 104 metra kvadratna koju su stekli kupovinom.

Srzentićeva vozi 10 godina stari “hjundai tuskon”, a suprug tri godine mlađi “infiniti q50”.

Ona na računima ima nepunih 22.000 dolara, a suprug ima ušteđeno nepunih 222.500 dolara.

Prijavila je da imaju akcije u “Etradeu” i u “Opgou”.

Prva ministarska plata čelnika Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića iznosila je u decembru nepunih 2.000 eura, vidi se iz redovnog godišnjeg imovinskog kartona.

Osim osnovne plate od 1.457 eura, iz resora kojim rukovodi prijavio je i dodatni prihod od 538 eura.

On je Agenciji prijavio da je njegova supruga Vy Nguyen u američkom Stejt departmentu istog mjeseca primila 3.764.

Leposavić je vlasnik “nisana x-traila” iz 2007. godine.

On nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune, a to nije uradio ni ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Njegova prva ministarska plata iznosila je 1.444,5 eura, a član je i Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

U njegovom kartonu se navodi da je njegova supruga Ivana Gogić istog mjeseca primila 222 eura iz privrednog društva “MiV”, čiji je suvlasnik, ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor, vidi se iz Centralnog registra privrednih subjekata.

Ministar je jedan od osnivača “E-Novativa” (40 odsto), kao i osnivač NVO “Fondacije za građansku hrabrost”.

Bojanić i Gogić su na kraju prošle godine na tekućim računima imali po 2.000 eura.

Ministar vozi pet godina staru “opel astru” a ona tri godine stariji “reno klio”.

Ministar od 2003. godine vraća 45.495 stambenog kredita u ratama od 407 eura.

On je vlasnik stana od 61 metra kvadratnog, polovine poslovnog prostora od 108, četvrtine kuća od 42, 132 i 137 metra kvadratna, pored toga i dijela više hiljada metara kvadratnih zemljišta.

Supruga je vlasnica nestambenog prostora od 105 i četiri poslovna prostora, dva od 31, od 32 i 33 metara kvadartnih. Imaju akcije u CGES-u, HTL i Eurofondu.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović u decembru je primio 1.653 eura plate, ali i nešto više od 160 eura honorara kao profesor na Arhitektonskom fakultetu.

U redovnom godišnjem kartonu navodi se da je član Vladinog Savjeta za privatizaciju i da za angažman u tom radnom tijelu prima nakandu.

Njegova supruga Biljana Mitrović u CEDIS-u je istog mjeseca primila nepunih 692 eura.

Sva nepokretna imovina vodi se na ministra.

On je vlasnik vikendice od 25, kuća od 118 i 153, pomoćne zgrade od 24 i ruševina pomoćne zgrade od 29 metara kvadratnih, četvrtine kuće od 127 metara kvadratnih i više hiljada metara kvadratnih zemljišta.

Najveći dio imovine je naslijedio, a manji dio stekao kupovinom.

Pored nepokretne imovine, vlasnik je “pasata sedana” iz 2014. godine, a na računima ima malo više od 7.000 eura, 2.303 dolara i 5.000 franaka. Mitrović je prijavio da imaju 24.387 akcija u CGES-u.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović posljednjeg mjeseca prošle godine primio je 1.340 eura, navodi se u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji.

U kartonu se navodi da je član tri radna tijela Vlade, ali da za njih ne prima naknadu - Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom.

Njegova supruga Svjetlana Stijović je do kraja jula primala po 550 eura, a kao izvor prihoda u kartonu navodi se slobodna profesija.

Ministar je vlasnik stanova od 23 i 52 metra kvadratna koje je stekao kupovinom, a supruga stana od 46 metara kvadratnih, polovine kuće od 122 metara kvadratnih koje je naslijedila kao i dijela više hiljada metara kvadratnih njiva i livada. On ima ušteđeno 25.000 eura.

Mitrović i Stijović su dali saglasnost za uvid u račune.

Bonus video: