Abazović: Značajnijih iskoraka u pregovorima sa EU ne može biti dok je tužilaštvo neefikasno i politički zarobljeno

"Crna Gora svoju budućnost vidi u evropskoj zajednici naroda i da na tom putu je značajna podrška koju dobijamo od Belgije", rekao je Abazović

11000 pregleda 224 reakcija 10 komentar(a)
Abazović i Adam, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Adam, Foto: Vlada Crne Gore

Značajnijih iskoraka u poglavljima 23 i 24, a time i u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU) ne može biti dok god imamo neefikasno i politički zarobljeno tužilaštvo, saopštio je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Iz Vlade je saopšteno da se Abazović sastao se sa nerezidentnim ambasadorom Belgije u Crnoj Gori Konradom Adamom i vojnim atašeom Belgije u Beogradu pukovnikom Havijerom Denejsom.

"Crnu Goru i Belgiju krase dobri odnosi, zasnovani na međusobnom povjerenju i zajedničkom članstvu u NATO savezu. Crna Gora svoju budućnost vidi u evropskoj zajednici naroda i da na tom putu je značajna podrška koju dobijamo od Belgije. Cilj ove Vlade je beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Cilj Vlade je članstvo Crne Gore u EU. Od izbora nove Vlade ostvareni su određeni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali do značajnijih iskoraka u poglavljima 23 i 24, a time i u pregovaračkom procesu, ne može biti dok god imamo neefikasno i politički zarobljeno tužilaštvo", istakao je Abazović.

Iz Vlade su kazali da je Abazović Adama upoznao sa nacrtom izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu i naglasio da je on usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.

U saopštenju piše da je ohrabrujući Crnu Goru na putu ka EU, Adam saopštio da su Belgija i Crna Gora pouzdani NATO partneri.

"Sastanak je bio prilika da Abazović ambasadora Adama upozna sa zatečenim stanjem nakon prve demokratske smjene vlasti u istoriji crnogorskog parlamentarizma i ogromnim javnim dugom Crne Gore, ali i da razmijene mišljenja oko globalne krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Bonus video: