Evropska poslanica Viola fon Kramon poručila:

"EU da pomogne Vladi Crne Gore, korumpirani lideri kao što je Đukanović državu eksploatisali godinama"

Fon Kramon smatra da EU treba pronaći načine kako pomoći novoj crnogorskoj Vladi koja mora da riješi finansijske dugove koje je preuzela prethodna vlast

50366 pregleda 3488 reakcija 131 komentar(a)
Fon Kramon, Foto: Screenshot/Youtube
Fon Kramon, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska poslanicia Viola fon Kramon, izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo je ocijenila da ne bi strateški bilo pametno da Evropska unija (EU) da ne pomogne Podgorici u otplati kredita koju je Crna Gora preuzela od kineskih banaka.

Fon Kramon je putem svog Tviter naloga pozvala institucije EU da još jednom razmisli o ovom pitanju jer postoji rizik od, kako navodi, ponavljanja scenarija kada je u ime dugova Kina preuzela luku Pirej nakon što EU nije pomogla Grčkoj.

EU je 12. aprila saopštila da neće otplatiti dug od milijardu eura koji je Crna Gora, za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), prije više godina preuzela od Kine.

Portparol EU Peter Stano je izjavio da su evropske institucije zabrinute zbog "socioekonomskih i finansijskih efekata koje neka kineska ulaganja mogu imati u Crnoj Gori, jer postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga".

Stano je poručio da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju od trećih strana.

Fon Kramon smatra da EU treba pronaći načine kako pomoći novoj crnogorskoj Vladi koja mora da riješi finansijske dugove koje je preuzela prethodna vlast, jer, kako je naglasila, "korumpirani lideri, kao što je Milo Đukanović (sadašnji predsjednik Crne Gore i prvi čovjek DPS), državu su eksploatisali godinama".

Preporučujemo za Vas