"posvećeno ću raditi na snaženju institucija"

Đukanović: Uspjeh kohabitacije zavisi isključivo od spremnosti Vlade, i svih organa vlasti da poštuju Ustav i zakone

"I dalje ću veoma posvećeno raditi na snaženju institucija, uvjeren da je to jedini put za dobro Crne Gore i njenih građana"

16511 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Adam i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Adam i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Uspjeh kohabitacija vlasti zavisi isključivo od spremnosti Vlade, i svih organa vlasti da poštuju Ustav i zakone, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz služba za informisanje Predsjednika, Đukanović je poručio da će i dalje veoma posvećeno raditi na snaženju institucija, uvjeren da je to jedini put za dobro Crne Gore i njenih građana.

Đukanović je danas razgovarao sa ambasadora Kraljevine Belgije u Crnoj Gori Konradom Adamom.

"Predsjednik je izrazio zadovoljstvo susretom i nastavkom interesovanja Belgije, istaknute članice "stare Evrope", za Crnu Goru, za njenu i evropsku perspektivu regiona, što smatra dragocjenim, jer je naša zemlja čvrsto na stanovištu da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu. U tom kontekstu Predsjednik je iskazao zahvalnost za svojevremenu podršku Belgije da Crna Gora postane članica NATO, kao i da podrži reforme koje vode dostizanju evropskih standarda i članstvu u EU. Crna Gora zna šta su njene obaveze na tom planu i spremna je da ih ispuni bez ikakvih kompromisa i da bez prečica bude ravnopravna evropska država", kazao je Đukanović.

Predsjednik je, kako se navodi u saopštenju, visoko ocijenio odnose dvije države u bilateralnoj ravni i iskazao interes za intenziviranje ekonomske saradnje na tragu dobrih iskustava sa belgijskom kompanijom Besix.

Podržao je nastavak prakse održavanja biznis foruma čim se steknu povoljni epidemiološki uslovi. Iskazan je interes i za nastavkom saradnje u oblasti prosvjete u svjetlu uspostavljenih veza dva univerziteta.

"Dodatnom kvalitetu odnosa doprinijeće i intenziviranje dijaloga na visokom i najvišem političkom nivou, za šta je Crna Gora zainteresovana", naveo je Đukanović.

Dodaje se da je izkazao očekivanje da će se u obje zemlje nakon intenzivnijeg procesa imunizacije stabilizovati zdravstvene prilike i otvoriti prostor za dinamičniju saradnju u obostranom interesu.

Adam je, kako je saopšteno, zahvalio Đukanoviću na prijemu uz zadovoljstvo što je u prilici da kroz intenzivnu agendu sastanaka tokom boravka u Crnoj Gori dobije što više informacija o aktuelnim političkim prilikama.

Konrad Adam, Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

"On se saglasio sa potrebom pojačanih kontakata na visokom političkom nivou između dvije zemlje u cilju snaženja bilateralnih odnosa, ali i kako bi se obostrano uspješnije predstavile pozicije ZB i EU", saopšteno je.

Za sve to, kaže ambasador, moramo izaći iz kovid krize i raditi na prevazilaženju problema u ekonomiji i turizmu koji su nastali kao posljedica dugog trajanja pandemije. Potvrdio je, kako se dodaje, ocjenu o važnoj ulozi kompanije Besix, kako je kazao, dobrog ambasadora Belgije, od kojeg traže da širi iskustvo o Crnoj Gori ne samo kao lijepoj zemlji, već i zemlji pogodnoj za investitore. Iskazao je spremnost da radi na razvijanju ugovorne baze koja će osnažiti veze Crne Gore i Belgije.

"Ambasador Adam je poručio da Belgija prati dešavanja u Crnoj Gori i promjene do kojih je došlo nakon avgustovskih parlamentarnih izbora. Belgija izražava zadovoljstvo, ne u smislu da donosi sud o rezultatu izbora, već o načinu na koji je Crna Gora vodila demokratski proces koji se odvijao. Nova situacija ima potencijal da izrodi nove stavove u društvu, a o njihovom kvalitetu će suditi građani. Pozitivnim ocjenjujući deklarisanje nove Vlade da nastavlja vanjskopolitičke ciljeve prethodne, a koje je potvrdio i predsjednik Đukanović, ambasador Adam je ocijenio da takvo opredjeljenje Vlade zajedno sa proevropskom opozicijom čini dobru osnovu za napredak crnogorskog društva u procesu integracije. Ukazao je na potrebu vođenja dijaloga i debate za dobro naše zemlje. Crna Gora nema luksuz da previše vremena provede u političkim tenzijama, kazao je on, pozivajući sve aktere u sistemu kohabitacije vlasti da se sastaju, međusobno poštuju, razgovaraju i izgrađuju povjerenje, što čini odgovorno političko ponašanje. Ambasador Adam jako cijeni napore koje Predsjednik ulaže u tom pravcu, i smatra da teme kao što su državljanstvo ili tužilački zakoni nadilaze jednu vladu i treba da nadžive svaku vladu, zbog čega su potrebni otvorenost, konstruktivnost i saradnja kroz institucije i procedure, i uz učešće svih aktera", navodi se u saopštenju službe za informisanje Predsjednika.

Preporučujemo za Vas