Rajzing Rajnke: Poslanici da glasaju po savjesti o smjeni Leposavića

"Građani ne smiju dopustiti da im naslovi ili lažne informacije poljuljaju vjeru u ono što znaju da je budućnost ove zemlje", kazala je američka ambasadorka

27147 pregleda 55 reakcija 51 komentar(a)
Ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović
Ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović

Aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori ne mogu se nazvati krizom, već periodom u kojem Crna Gora zaista raspravlja o svojoj budućnosti i to je dobra stvar u demokratskoj sredini, kazala ja američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Istakla je da bi u parlamentu trebalo da se vodi više razgovora, jer je to mjesto gdje se razmjenjuju različita mišljenja i gdje bi sve trebalo da je transparentno, kako bi građani mogli da čuju kako ih oni koje su izabrali predstavljaju.

"Sjedinjene Države su prijatelj i partner Crne Gore, saveznik, i mi se nadamo da će lideri u parlamentu, čak i izvan njega, svi apelovati na jedinstvo, diskusiju i inkluzivnost u zemlji", kazala je ambasadorka SAD u intervjuu za Novu M.

Na pitanje kakav je njen stav po pitanju smjene ministra pravde Vladimira Leposavića nakon izjava o Srebrenici, Rajzing Rajnke je podsjetila da je ta diskusija trenutno u parlamentu i pozvala poslanike da glasaju po savjesti.

"To je bilo tužno i užasno poglavlje u istoriji Evrope kada se desio genocid u Srebrenici. Važno je da ne zaboravimo, a pogotovo da ne poričemo, da su ubijene nevine žrtve na grozan način. To su potvrdili međunarodni sudovi, vlasti moje zemlje, kao i druge demokratske vlade u regionu, koje su registrovale genocid sa tugom i važno je ne zaboraviti istoriju, već učiti iz nje. Ovdje u Crnoj Gori to je osjetljivo pitanje. Ne komentarišem pojedince, ali o institucijama i procesima govorim. Trenutno ta diskusija je u parlamentu i pozvala bih sve izabrane predstavnike da glasaju po savjesti, da otvoreno raspravljaju o svojim stavovima, radije nego da se obraćaju meni ili drugim predstavnicima međunarodne zajednice za mišljenje".

Rajzing Rajnke je kazala da neki zakoni o kojima se sada diskutuje mogu poboljšati trenutno pravno okruženje.

Rekla je da SAD ostaju posvećene cilju Crne Gore da postane članica Evropske unije, da sprovede neophodne reforme i ostvari pristupno pravo.

"Mi to podržavamo jer članstvo u EU i učešće u ovim institucijama, vjerujemo da će donijeti stabilnost i prosperitet narodu u Crnoj Gori. Zato sam u ime SAD posvećena tom putu. Neki zakoni o kojima se sada diskutuje mogu poboljšati trenutno pravno okruženje. Ali uopšteno govoreći, sa 33 već otvorena pregovaračka poglavlja sa EU zakoni su većinom usklađeni i sada je vrijeme da se djeluje. Manje su sporni trenutni zakoni, a više politička volja i primjena postojećih zakona, šta bi reforme i pristupanje Evropskoj uniji ubrzalo".

Na pitanje kako vidi posvećenost aktuelne vlasti ciljevima koje podrazumijeva članstvo u Alijansi, ambasadorka je rekla da neće komentarisati obavještajna pitanja i navode o curenju informacija, ali je istakla da je Crna Gora cijenjena NATO saveznica.

"Pokazala je da je sposobna da svoje obaveze ispuni tokom posljednje tri, odnosno četiri godine, otkad je članstvo u NATO-u potvrđeno. Ja ostajem posvećena dobrom partnerstvu sa Crnom Gorom, davanjem podrške u izgradnji kapaciteta, što je ova Vlada tražila, prethodna takođe, kao partner i saveznik, tako ćemo nastaviti da sarađujemo sa Vladom po pitanju NATO-a. Alijansa je jaka i izdržljiva institucija, može se lako nositi sa malim preprekama na putu sarađujući sa partnerima i ti razgovori se vode."

Rajzing Rajnke je kazala da nema razloga da Crna Gora ne bude multietničko društvo na koje su građani ponosni.

"Ustvari, ovo jeste to društvo. Građani ne smiju dopustiti da im naslovi ili lažne informacije poljuljaju vjeru u ono što znaju da je budućnost ove zemlje. Moramo izbjeći razgovore 'mi protiv njih' koji stvaraju podjele. To slabi društvo, produbljuje podjele, čini da društvo bude manje sposobno da odgovori na prijetnje, tako da mislim da je odgovor u rukama građana. Građani imaju mogućnost da se udruže, ne mogu dopustiti da ih spoljni ili unutrašnji akteri, ili poruke obeshrabre da pređu na negativnu stranu debate, prije nego na pozitivnu i inkluzivnu stranu, i da se zalažu za jedinstvo i inkluzivnost. To je budućnost. Različitosti su snaga i za to Crna Gora ima potencijala, ustvari, to sam već vidjela."

Na pitanje kakva je njena ocjena političke kohabitacije u Crnoj Gori, Rajzing Rajnke je kazala da će poziv za jedinstvo, ako se bude čuo od svih sa političke scene, osnažiti budućnost države.

"Bilo mi je jako drago kada sam ranije ove sedmice čula da su se tri predsjednika - predsjednik države, Vlade i Skupštine sastali sa ciljem pripreme za sastanak, za koji sam shvatila da će biti održan u petak. Pripremni sastanci su upravo ono šta predsjednici u toku kohabitacije treba da rade, treba da detaljno diskutuju, da pripreme i održavaju sastanke i postignu dogovore. Tako izgleda kohabitacija - izazovna je, njihove politike su umiješane, lične emocije, ali dijeli se i ista želja da ova zemlja, Crna Gora, ima svijetlu budućnost i vjerujem da tri predsjednika dijele taj stav - da je ovo divna, jaka zemlja, koja ima građane koji zaslužuju da budu prosperitetni i da žive u stabilnom, zdravom, produktivnom društvu. Ostavljam liderima da prate svoju savjest, svoje vrijednosti i da ujedine zemlju. Taj poziv za jedinstvo, ako se bude čuo od svih sa političke scene, osnažiće budućnost Crne Gore i tome se radujem", zaključila je ambasadorka.

Bonus video: