Sekulović: Konkretni rezultati u poglavljima 23 i 24 zavise od Tužilaštva

Ministar je poručio da Crna Gora svoju budućnost veže za Evropsku uniju, te da joj u tom smislu neizmjerno znači podrška Belgije

2983 pregleda 5 komentar(a)
Sekulović, Foto: Savo Prelević
Sekulović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva, nema namjeru da mijenja Zakon o crnogorskom državljanstvu, već se radi o malom broju ljudi koji bi potencijalno dobili crnogorsko državljanstvo na osnovu olakšica.

To je kazao ministar Sergej Sekulović tokom sastanka sa nerezidentnim ambasadorom Belgije u Crnoj Gori Konradom Adamom, dodavši da je trenutno važeća Odluka protivzakonita.

Sekulović je, kako je saopšteno iz MUP-a, poručio da Crna Gora svoju budućnost veže za Evropsku uniju, te da joj u tom smislu neizmjerno znači podrška Belgije.

Sekulović je ambasadoru Adamu saopštio da su dešavanja u našoj zemlji posljedica demokratske tranzicije vlasti, ali da Vlada sada nakon trideset godina građenja jednog sistema, želi i vodi novu politiku. Govoreći o tužilačkim zakonima, naglasio je da je od početka rada nove Vlade postignut određeni napredak na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i da konkretni rezultati u poglavljima 23 i 24 zavise od rada Tužilaštva, čemu bi mogli doprinijeti tužilački zakoni usklađeni sa preporukama Vencijanske komisije.

Ambasador Adam je, kako je saopšteno, u susret usvajanju nove metodologije u procesu pristupanja EU, posebno kada je riječ o poglavlju 24, kao noseću i najznačajniju, označio ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao bitan element u tom kontekstu, Sekulović je istakao i reorganizaciju policije, stvaranje profesionalnog i posvećenog kadra, koji će odgovoriti bezbjednosnim i svim drugim izazovima. Kao ne manje važno naglasio je neselektivno postupanje MUP-a, ističu iz tog Vladinog resora.

Bonus video: