Radulović: Crna Gora će ubrzati procese iz EU agende

„Svjesni smo da se EU mijenja, baš kao i cijeli svijet. Ono što je ipak važno je da ostaje posvećena Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi”, kazao je Radulović

4036 pregleda 9 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Crna Gora će ubrzati procese i završiti zadatke iz evropske agende sa velikim entuzijazmom, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da integracija države nema alternativu.

On je, na internacionalnoj konferenciji EUXGLOB, rekao da je solidarnost jedini pravi put za prevazilaženje izazova sa kojima se Evropska unija (EU) danas suočava.

Radulović je kazao da je Crna Gora, kao zemlja kandidat i NATO saveznica, odlučna da doprinese ostvarenju tog cilja.

On je rekao da EU u tom smislu pooštrava kriterijume, ali da Crna Gora u potpunosti podržava taj stav.

„Svjesni smo da se EU mijenja, baš kao i cijeli svijet. Ono što je ipak važno je da ostaje posvećena Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi”, kazao je Radulović.

On je rekao da Crna Gora kontinuirano radi na ispunjenju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postizanju unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u najskorijoj budućnosti.

Kako je istakao, Crna Gora, kao kandidat za članstvo, u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Radulović je naveo da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjednim državama, i da je u duhu dobre regionalne saradnje spremna da pruži svu neophodnu pomoć zemljama okruženja na planu ostvarenja njihovih EU ciljeva.

„Crna Gora vjeruje da bi početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom predstavljao uspjeh za cijeli Region“, rekao je Radulović.

On je, govoreći o pandemiji korona virusa, istakao značaj podrške EU Crnoj Gori tokom zdravstvene krize.

Ministar vanjskih poslova Rumunije Bogdan Auresku podsjetio je da je ta država nedavno obilježila 17 godina članstva u NATO-u.

On se, kako je saopšteno, posebno osvrnuo na proces jačanja političke dimenzije Alijanse, navodeći da će temelj budućnosti transatlantske i globalne bezbjednosti biti saradnja, dijalog, poštovanje vladavine prava i međunarodnih normi.

Auresku je ukazao da COVID-19 predstavlja još jedan snažan podsjetnik važnosti multilateralne saradnje u rješavanju globalnih izazova.

Konferenciju je u onlajn /online/ formatu organizovao Fakultet za evropske studije, u saradnji sa nevladinom organizacijom (NVO) European Democracy iz Rumunije.

Bonus video: