Šteta za budžet i do 50 hiljada eura?

Resulani novi sekretrar SO Ulcinj, Forca tvrdi da je smjena Ceke nezakonita

„Iako je glasanje jasno pokazalo da ne postoji kvorum za razrješenje, danas je ova nova skupštinska većina ponovo nasrnula na najveću zakonodavnu instituciju kao što je Skupština i u nastavku sjednice, vratila tačku dnevnog reda sa prethodnog sastanka i utvrdila smjenu sekretara“, navodi se u saopštenju Force

5647 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ulcinjski parlament danas je u nastavku sjednice, većinom glasova, na funkciju sekretara SO imenovao Besarta Resulanija iz DUA.

Resulani je na funkciji naslijedio Ardita Ceku, čija je smjena na prošloj sjednici izazvala kontraverze, jer kako tvrde u opoziconoj Forci, u sali tada nije bio dovljan broj odbornika za većinu.

U današnjem saopštenju odbornika Force ocijenjeno je da se novoimenovani predsjednik SO Hadži Sulejmani, ne plaši ni zakona ni štete.

Odbornici te partije podsjetili su „da je nakon kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine i Poslovnika o radu SO, na sastanku 8. aprila, nova skupštinska većina pokušala da u nekoliko navrata razriješi sekretara SO“.

„Iako je glasanje jasno pokazalo da ne postoji kvorum za razrješenje, danas je ova nova skupštinska većina ponovo nasrnula na najveću zakonodavnu instituciju kao što je Skupština i u nastavku sjednice, vratila tačku dnevnog reda sa prethodnog sastanka i utvrdila smjenu sekretara“, navodi se u saopštenju Force i konstatuje da je to do sada neviđena praksa u Skupštini Ulcinja.

„Ramazan je mjesec uzdržavanja u hrani i govoru i mjesec je kada su srca ispunjena milošću. Postalo je nepisano pravilo SO Ulcinj da se u toku mjeseca Ramazana ne održavaju sjednice. Juče je nova većina odlučila da prekrši svaki princip, svaki propis i svaki zakon zakazivanjem „nastavka“ sjednice za danas u 11, a zatim u 16 sati“, piše u saopštenju u kome se navodi da odbornici Force nijesu prisustvovali „tom pred-iftarskom skupu za koji pozivnice dolaze putem SMS-a i telefona, a glasanje se odvija aklamacijom“

„Na ovaj način funkcionisanja SO, teško je u njoj napraviti redovnu i kulturnu opoziciju. Ovo je prvi put nakon 30 godina parlamentarizma u Crnoj Gori da se odbornik odvlači kao osoba bez stava, bez principa, bez znanja i bez dostojanstva“, piše u saopštenju.

U Forci podsjećaju „da sekretar SO Tuzi nastavlja normalno da radi kao profesionalac iz redova PDS-a i da nije smijenjen zahvaljujući ispravnom razumijevanju zakona i štete, kao i poštovanju profesionalaca. Slična je situacija, navode, i u Službi SO Bar kojom i dalje rukovodi kadar SD.

„Takođe, pozivamo i predsjednika opštine Aleksandra Dabovića, kao nadležan za izvršenje budžeta Opštine, da se izjasni za štetu od preko 50.000 eura koja se nanosi Opštini a koja pod njegovim mandatom ide sa one strane zakona“, poručuju iz Force. U saopštenju se dodaje da će Forca imati dovoljno snage, znanja i odlučnosti da se suoči sa bilo kojom štetnom koalicijom za Ulcinj.

„Pravo i istina biće odbranjeni u institucijama sudstva i tužilaštva. A vama koji stvarate podijele i mržnju zbog ličnih i karijernih stavova i koji svjesno kršite zakon, želimo milost Božiju“, piše u saopštenju.