Abazović pisao stranim diplomatama o lokalnim izborima: Klasični kriminalni maraton

"Aktivno su učestovale organizovane kriminalne grupe i kriminalni klanovi sa primorja (kavački, škaljarski i budvanski), naoružana lica, sprovodnici ZIKS-a, radnici obezbjeđenja u kazinima iz Podgorice i Budve, visoki funkcioneri policije i drugi, a svi sa jednim zajedničkim ciljem, da zaplaše građane i iznude podršku DPS-u ili partijama sa kojima oni vrše vlast"
75 pregleda 30 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: URA
Dritan Abazović, Foto: URA
Ažurirano: 06.12.2017. 13:24h

Ono što se dešavalo na ulicama Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi nije bio nikakav praznik demokratije, što bi trebalo biti uloga izbora, naveo je u pismu ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori, ambasadi Velike Britanije, SAD i OEBS predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

On je kako je saopšteno iz GP URA ovo pismo poslao zbog "očiglednih izbornih neregularnosti na minulim izborima u Mojkovcu, Petnjici, Tuzima i na Cetinju".

"To je bio klasični "kriminalni maraton" u kojima su aktivno učestovale organizovane kriminalne grupe i kriminalni klanovi sa primorja (kavački, škaljarski i budvanski), naoružana lica, sprovodnici ZIKS-a, radnici obezbjeđenja u kazinima iz Podgorice i Budve, visoki funkcioneri policije i drugi, a svi sa jednim zajedničkim ciljem, da zaplaše građane i iznude podršku DPS-u ili partijama sa kojima oni vrše vlast“, istakao je Abazović u pismu.

On je dodao da je prošao još jedan izborni ciklus u Crnoj Gori i ponovo, po ko zna koji put, potvrđeno je da to što je Crna Gora punopravna članica NATO i zemlja koja je duboklo zašla u evropskim integracijama, ne predstavlja nikakav demokratski iskorak kada je u pitanju održavanje slobodnih i fer izbora.

"Iako smo svjedoci da se radilo o prilično malim gradovima koji ne obuhvataju veliki dio biračkog tjela, aktuelna vlast je, na tek završenim loklanim izborima, stvorila ambijent koji je za svaku osudu i koji predstavlja brigu za sve koji žele Crnu Goru kao demokratsku državu", naveo je Abazović.

Predsjednik GP URA je napisao i da su građani u samoorganizaciji pokušali da pruže otpor i odbrane sopstveno dostojanstvo, blokirajući štabove Demokratske partije socijalista (DPS) u kojima se dijelio novac.

"Nažalost, prijave policiji su bile uzaludne, jer oni nisu reagovali na adekvatan način, a nerijetko su i stajali u zaštitu tih lica i objekata u kojima su vršene protivzakonite aktivnosti, što je skandalozno. O mnogim neregularnostima i nezakonitim radnjama obavješteni su i nadležni tužioci, ali je njima trebalo i po nekoliko sati da bi izašli na lice mjesta, što je paradokslano jer se, kako Vam je poznato, radi o gradovima koji su geografski jako mali, i gdje se iz jednog mjesta na drugo može stići za nekoliko minuta", napisao je Abazović.

Po njegovim riječima na ovim loklanim izborima ozbiljno je narušena i bezbjednost građana, što kako ističe ranije nije bio slučaj.

"Pa tako smo svejdočili pokušajima ubistva poslanika, napadima na njihovu imovinu, bacanjem suzavca na kandidate za odbornike, napadima na lica na biračkim mjestima, te zbrinjavanjem povrijeđenih u zdravstvenim ustanovama na Cetinju i Kliničkom centru Crne Gore", zaključio je Abazović.

Bonus video: