Opasne ideje o prekrajanju granica

Iz Liberalne partije Crne Gore (LPCG) saopštili su da je u četvrtak veče održan hitan onlajn sastanak mreže liberala regiona, kojim je predsjedavao Roman Jakič (Slovenija), a LPCG je predstavljao predsjednik Andrija Popović

10361 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Konačan stav i dalje poteze liberalne stranke predstaviće danas: Popović, Foto: Boris Pejović
Konačan stav i dalje poteze liberalne stranke predstaviće danas: Popović, Foto: Boris Pejović

Lideri liberalnih partija jugoistočne Evrope (LIBSEEN) odlučno su odbili sadržaj “non-pejper” dokumenta koji cirkuliše regionom i medijima i koji, kako su saopštili, govori o opasnim idejama koje daju vjetar u leđa velikodržavnim idejama i nacionalizmu.

Taj nezvanični dokument predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, pripajanje djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, kao način za rješenje otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu i ubrzanje puta ka EU i NATO. Regionalni mediji objavili su da je dokument EU dostavio slovenački premijer Janez Janša koji je to demantovao.

Iz Liberalne partije Crne Gore (LPCG) saopštili su da je u četvrtak veče održan hitan onlajn sastanak mreže liberala regiona, kojim je predsjedavao Roman Jakič (Slovenija), a LPCG je predstavljao predsjednik Andrija Popović.

“Sastanak je sazvan je kako bi se zauzela zajednička pozicija povodom pojave ‘non-pejper’ dokumenta proslijeđenog od premijera Slovenije Janše ka EU koji govori o prekrajanju granica na teritoriji bivše Jugoslavije”, navedeno je u saopštenju.

Usaglašeno je da će konačan stav i dalje poteze liberalne stranke regiona iznijeti na međunarodnoj pres konferenciji koju će održati danas, a alarmirani su i liberalni predstavnici u EU i NATO.

U “non-pejperu” se navodi da su glavno pitanje regiona zapadnog Balkana neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata.

“Bivše Kraljevina Jugoslavija i poslijeratna SFRJ su skrivale i ublažavale te probleme koji su se rasplamsali poslije raspada SFRJ. Dejtonski sporazumi zaustavili su rat u Bosni, a NATO kampanja je okončala etničko čišćenje na Kosovu šest godina kasnije. Naporima EU i NATO uspostavljen je mir, data su obećanja o evropskoj perspektivi, ostvaren je napredak u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, ali ključna pitanja su ostala nijerešena. U principu Dejtonski sporazumi negirali su status postignut u oružanim sukobima, ali su praktična rješenja de fakto omogućila njegovo priznavanje. Na osnovu postojećih metoda i ritma rješavanja problema teško je zamisliti evropsku perspektivu Srbije i Kosova, a članstvo BiH u EU je potpuno isključeno”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: