"Moje je mišljenje da treba da se nađe kompromis"

Adžić: Ni Krivokapić ni Leposavić nijesu vrijedni povratka DPS-a i njihovih saveznika

"U slučaju da se povuče premijer Krivokapić to bi značilo pad Vlade jer bi onda mandat morao da se dodijeli ponovo od strane predsjednika nekome drugome. U slučaju kada vidimo da su opstrukcije od njih izražene ne bi čudilo da on taj mandat ponudi nekome iz DPS-a kao pojedinačno najjače partije", rekao je Adžić

36187 pregleda 518 reakcija 128 komentar(a)
Adžić, Foto: Građanski pokret URA
Adžić, Foto: Građanski pokret URA

Nijedan čovjek pa ni premijer Zdravko Krivokapić ni ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nijesu vrijedni povratka DPS-a i njihovih saveznika.

To je gostujući na RTCG kazao Filip Adžić iz Građanskog pokreta URA.

"Leposavić je izbor Krivokapića, on je u određenom momentu zatražio njegovu smjenu. Ne bih ulazio u razloge, znamo koji su", rekao je Adžić.

Na pitanje koliko je realno da premijer sada kaže vidim nemam podršku povlačim predlog za smjenu, što bi to značilo u smislu njegovog autoriteta, da li bi i on podnio ostavku, Adžić je odgovorio:

"Nijedan čovjek pa ni premijer Krivokapić, ni ministar Leposavić nijesu vrijedni povratka DPS-a i njihovih saveznika. U slučaju da se povuče premijer Krivokapić to bi značilo pad Vlade jer bi onda mandat morao da se dodijeli ponovo od strane predsjednika nekome drugome. U slučaju kada vidimo da su opstrukcije od njih izražene ne bi čudilo da on taj mandat ponudi nekome iz DPS-a kao pojedinačno najjače partije", rekao je Adžić.

Dodao je da u ovakvom momentu raditi takvu stvar "bilo bi čisto samoubistvo za trenutnu vladajuću većinu".

"Svako može da ponese odgovornost za sebe, onaj ko to bude zahtijevao i sebe stavio iznad pozicije i volje građana taj i treba da odgovara za ono što je napravio. Moje je mišljenje da treba da se nađe kompromis i da se riješi da građani budu zadovoljni", naveo je Adžić.

Adžić je rekao da je već sad vidljivo da je u značajnom broju institucija došlo do smjena, i da su one već funkcionalnije.

Poslanik Pokreta za promjene, Branko Radulović, ocijenio je da bi bila najveća tragedija bila ukoliko bi se, kako je naveo, bivši režim vratio.

"Ukoliko Vlada nije reformska, to je druga pogibija Crne Gore. Vlada i vlast mora biti efikasna i reformska", kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, ova Vlada pokazuje da nema dovoljno reformskih kapaciteta.

“Pokazuju određene slabosti, da li će biti Krivokapić ili Branko Radulović premijer, to me uopšte ne interesuje. Rekao sam Krivokapiću da je njegova stvar hoće li biti reformista ili ne", naveo je Radulović.

On je ukazao da se gube životi i resursi, i da Krivokapić treba da se "pribere i sabere", i liderski pozove kolege, kako bi se napravila rekonstrukcija Vlade.

"Sve zavisi od Krivokapića, pojedinih članova Vlade i lidera, da li ćemo se mi sabrati za Crnu Goru", naveo je Radulović.

Poslanica DPS-a, Jovanka Laličić, kazala je da ta partija od početka tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) odigrala ključnu ulogu kada su u pitanju izbori.

"I sada vjerovatno vuče konce, koliko će Joanikije uspjeti u pomirenju između Leposavića i Krivokapića, ostaje da vidimo. Svaka druga odluka, sem razrješenja Leposavića, bila bi urušavanje autoriteta Krivokapića, i dovela bi do njegove ostavke", smatra Laličić.

Ona je dodala i da ima monogo posljedica nefunkconalnosti aktuelne Vlade, i da bi spas bio da ona bude tu što kraće.

Na pitanje o glasanju za smjenu Leposavića, Laličić je rekla da će DPS glasati za razrješenje.

Poslanik Socijaldemokrata, Damir Šehović, smatra da je Vlada, za četiri mjeseca, potpuno izgubila svoj kredibilitet.

"Njeni rezultati su gotovo pa katastrofalni. Obećana nam je Vlada koja će čuvati građanski i sekularni karakter države, obećana nam je ekspertska vlada, u kojoj će biti mjesta za manjinske narode”, kazao je Šehović.

Danas, kako je rekao, može se reći “da smo dobili vladu koja, umjesto da čuva, dominantno ugrožava građanski i sekularni karakter.”

“Formirana je u manastiru, što dovoljno govori o njenom karakteru. Od eksperata nijesmo dobili ništa, i možemo je prije nazvati eksperimentalnom", naveo je Šehović.

On se osvrnuo i na gašenje nacionalne avio-kompanije Montenegro airlines, i na činjenicu da još nema budžeta.

"Na neustavan i nezakonit način se finansiramo, imamo razbijenu diplomatsku mrežu, kompromitovan bezbjedonosni sektor i preko noći smo se vratili u devedesete godine", kazao je Šehović.

Preporučujemo za Vas