Kordić: Usklađivanje s politikama EU je ključ za snaženje ekonomije

"Cilj Crne Gore je da, kroz prihvatanje Nove metodologije, afirmiše dijalog na visokom nivou i učešće na Međuvladinim konferencijama sa EU"

2405 pregleda 0 komentar(a)
Kordić, Foto: Gsv.gov.me
Kordić, Foto: Gsv.gov.me

Usklađivanje s politikama EU je ključ za snaženje ekonomije i dostizanje visokih standarda koji podstiču investicije, rast privrede i kreiranje novih radnih mjesta, pa je jasno da evropska vizija razvoja nema alternativu“, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na online sastanku sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Turske i direktorom evropskih poslova, Farukom Kajmakćijem.

Glavna pregovaračica je ukazala na značaj saradnje Crne Gore i Turske u procesu evropske integracije, kako zbog kompleksnosti koordinacije samog procesa, tako i zbog značajnog iskustva Turske u primjeni pravne tekovine EU s fokusom na standarde u različitim granama privrede, kao i razmjene ekspertize i mišljenja crnogorskih i turskih kolega o aktuelnim temama koje se tiču procesa proširenja.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, informisala sagovornika o aktuelnom stanju, kao i o obavezama i izazovima koji očekuju Crnu Goru u narednom periodu, posebno u pogledu ispunjavanja obaveza u skladu s Novom metodologijom, a s fokusom na prioritete i rezultate koji vode zatvaranju krucijalnih poglavlja 23 i 24.

Ona je istakla da je cilj Crne Gore da, kroz prihvatanje Nove metodologije, afirmiše dijalog na visokom nivou i učešće na Međuvladinim konferencijama sa EU.

Istakla je da je cilj Kancelarije za evropske integracije, na čijem je čelu, efikasna koordinacija procesa evropske integracije, kroz njegovanje i razvoj potencijala i uključenost svih kapaciteta kojima crnogorsko društvo raspolaže.

Kajmakći je, kako se navodi u saopštenju, poručio da politika proširenja predstavlja najuspješniju priču i strateški izbor Turske i prenio podršku te države zemljama Zapadnog Balkana u ispunjavanju svih obaveza koje će ih kvalifikovati za punopravno članstvo u EU.

Istakao je da, uprkos izazovima s kojima se Turska suočava u okviru dugogodišnje istorije odnosa sa EU, ta država ostaje posvećena reformskom procesu s ciljem ostvarenja članstva u EU.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi sa nadležnostima i koordinacijom evropskih poslova u okviru svojih institucija, usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, programiranjem pretpristupnih fondova, a razgovarali su i o evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana i modalitetima buduće saradnje na polju evropske integracije. Saglasili su se da, pored tradicionalno dobrih odnosa dvije države, postoji širok spektar zajedničkih tema i polja saradnje, i u tom kontekstu iskazali spremnost za tješnjom saradnjom pregovaračkih timova Crne Gore i Turske u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

U razmjeni mišljenja i iskustava u procesu evropske integracije učestvovali su i radni timovi, uz prisustvo diplomatskih predstavnika obje zemlje - ambasadorke u Podgorici, Songul Ozan i ambasadora u Ankari, Periše Kastratovića.

Bonus video: