Krivokapić: Udvostručićemo budžet za socijalna davanja, Herceg Novi će brinuti o svakom pojedincu

,,Finansijski ćemo pomoći vještačku oplodnju za one kojima je to neophodno. Naročito ćemo brigu posvetiti potrebama novorođenčadi, na način što ćemo izdvojiti po 500 eura za svako, a majkama ćemo omogućiti da, po osnovu rođenja djeteta , dobiju veće naknade od onih utvrđenih Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koje trenutno iznose 79 eura”

5853 pregleda 13 komentar(a)
Krivokapić, Foto: GP URA
Krivokapić, Foto: GP URA

S obzirom na izuzetno loše socio-ekonomsko stanje građana Herceg Novog, dodatno pogoršano krizom izazvanom pandemijom virusa COVID-19, neophodno je da udvostručimo budžet za socijalna davanja. To je nešto na čemu ćemo insistirati, ukoliko budemo u prilici da vršimo vlast u Herceg Novom”, saopštila je danas kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo – Može Bokeški Nina Krivokapić.

Kako je kazala, u civilozovanim i evropskim društima, razumijevanje opština za potrebe djece, starijih i najranjivijih kategorija društva je na mnogo ozbiljnijem nivou. ,,To je nešto ka čemu stremimo, i u tom domenu postoji dostina predloga na čijoj realizaciji možemo odmah početi da radimo. Na primjer, sadašnje cijene studentskih karata, na relaciji Herceg Novi-Kotor, kuda putuje veliki broj đaka i studenata, su previsoke i izborićemo se da budu snižene. Jedan od načina za to je i da pokušamo da nađemo sporazumno rješenje između autobuske kompanije “Blue Line” i Opštine Herceg Novi. Osim toga, omogućićemo besplatan javni prevoz starijima od 65 godina”, navodi Krivokapić.

Prema njenim riječima, iz koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški žele i da izmijene Odluku o stipendiranju studenata poslije završetka prve godine studija. ,,Tako bismo im omogućili da umjesto dosadašnjeg propisanog iznosa od 63 eura, primaju pomoć pri studiranju u iznosu od 80 eura. Osim toga, smatramo da je za mlade od velikog značaja imenovati koordinatore opštine čija bi svrha bila da afirmišu rad sa mladima u omladinskim klubovima unutar opštine. Na taj način, komplementarnim radom svih relevantnih aktera, zalažemo se za jačanje aktivizma i društvene participacije kod mladih”.

Krivokapić kaže i da se iz koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški zalažu i da se starijim maloljetnicima dozvoli glasanje na lokalnom nivou kad je riječ o pitanjima od značaja za omladinsku politiku. ,,To je u skladu sa preporukama Savjeta Evrope, odnosno sa izmijenjenom i dopunjenom Evropska povelja o participaciji mladih u lokalnom i regionalnom životu iz 2003. godine, kao i u skladu sa Izvještajem o reformi izbornog zakona u EU iz 2015. Težimo evropskom životnom stilu i standardu”.

Ta koalicija će, ističe Krivokapić, posebnu pažnju usmjeriti na podršku parovima.

,,Finansijski ćemo pomoći vještačku oplodnju za one kojima je to neophodno. Naročito ćemo brigu posvetiti potrebama novorođenčadi, na način što ćemo izdvojiti po 500 eura za svako, a majkama ćemo omogućiti da, po osnovu rođenja djeteta , dobiju veće naknade od onih utvrđenih Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koje trenutno iznose 79 eura”.

Kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo – Može Bokeški napominje da će im jedan od ključnih ciljeva biti da udvostruče budžet za socijalnu pomoć. ,,Pritom, utvrdili bismo jasne kriterijume, kako bismo izbjegli zloupotrebe. Ugroženima ćemo povećati novčanu pomoć. Naš cilj je da stvaramo Herceg Novi kao opštinu koja brine o svakom pojedincu. Crno na bijelo, može bokeški”, zaključuje Krivokapić.

Bonus video: