rješenje bi se primjenjivalo od 1. maja

SDP predložio apsolutni moratorijum na vraćanje kredita

SDP smatra da bi predlog trebalo usvojiti kao lex specialis i u hitnoj proceduri

10799 pregleda 31 reakcija 34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijaldemokratska partija (SDP) je predala u skupštinsku proceduru predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza svih korisnika kredita na period od 180 dana u cilju, kako tvrde, sprečavanja ozbiljnih ekonomskih posljedica i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima pandemije korona virusa.

Ovo rješenje, po predlogu SDP-a bi se primjenjivalo od 1. maja ove godine.

SDP smatra da bi predlog trebalo usvojiti kao lex specialis i u hitnoj proceduri.

Nedavno je i Građanski pokret URA predložio da Centralna banka (CBCG) omogući moratorijum na kredite svima koji žele na period od tri do pet mjeseci, ali im je odgovoreno da to nije moguće.

“Što se tiče konkretnog predloga za apsolutni moratorijum u trajanju od tri do pet mjeseci smatramo da je ekonomski neefikasan, da ne doprinosi oporavku ekonomije, a ujedno ima potencijal narušavanja finansijske stabilnosti.CBCG se u kreiranju mjera povodi najboljnom međunarodnom praksom i stavovioma međunarodnih finansijskih institucija. Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond su izričito protiv apsolutnog moratorijuma, koji bi se primijenio na sve dužnike, bez obzira na njihovu finansijsku situaciju, kao i protiv propisivanja bankama visine kamate koju mogu zaračunati na svoje kredite” saopšteno je između ostalog iz CBCG.

Preporučujemo za Vas