""raspravlja" se o neformalnom dokumentu"

Bećirović: Nezakonita javna rasprava o tužilačkom zakonu

"Koji će biti okrugli stolovi i kad, ko će u njima učestvovati, te kakva je, u krajnjem, to javna rasprava bez elementarnih informacija o predlagaču i, nevjerovatno, bez dokumenta o kome se raspravlja? Zašto se i dalje kriju imena “domaćih eksperata” koji su radili na tekstu nacrta Zakona?", pitao je Bećirović

4521 pregleda 17 komentar(a)
Bećirović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Bećirović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Takozvana javna rasprava o izmjenama zakona koji se odnosi na tužilaštvo je nezakonita, jer se ne sprovodi u skladu sa Uredbom o sprovođenju javne rasprave, kazao je član Predsjedništva Socijaldemokrata Nermin Bećirović.

Bećirović je kazao da suprotno navedenoj Uredbi koju je donijela Vlada Crne Gore, nije bilo nikakvog javnog poziva objavljenog na stranici Ministarstva i portalu e-uprave i da se sprovodi bez javno objavljenog nacrta dokumenta o kome se raspravlja.

"Već se taj dokument dostavlja "na ruke" po slobodnoj procjeni. Koji će biti okrugli stolovi i kad, ko će u njima učestvovati, te kakva je, u krajnjem, to javna rasprava bez elementarnih informacija o predlagaču i, nevjerovatno, bez dokumenta o kome se raspravlja? Zašto se i dalje kriju imena “domaćih eksperata” koji su radili na tekstu nacrta Zakona?", pitao je Bećirović.

On je kazao da se u javnosti govori da je ovo o čemu se raspravlja "nacrt" Zakona, i da ako je tako, morala ga je utvrditi Vlada, a ona to, tvrdi Bećirović, definitivno nije uradila.

"Ako je tako, "raspravlja" se o neformalnom dokumentu. Izgleda da vladajuća većina opet nije izvukla pouke iz prvog mišljenja Venecijanske komisije: pokušajima da se nezakonito izbjegne široko učešće javnosti samo se ulazi i u formalnopravne propuste, a time Crna Gora uvlači u još jedan krug problema i blamiranja pred meduunarodnim partnerima. Očigledno da su nažalost prijetnje DF urodile plodom i da je konačno preuzeo potpunu kontrolu nad Vladom, a da mu URA služi samo kao trojanski konj za ostvarivanje ujediniteljskog projekta o kojem Vulin intezivno priča u poslednje vrijeme", rekao je Bećirović.

Preporučujemo za Vas