izjavu ocijenio neodgovornom

Radovanić: Vulin treba da zna da je sa velikodržavnim ideologijama gotovo, ovakva retorika nam nije potrebna

"Crna Gora može biti isključivo građanska, multietnička, multikonfesionalna, ekološka, zasnovana na evropskim vrijednostima. Ne želimo da budemo zarobljeni u prošlosti sukoba i prekrajanja granica na Balkanu", rekao je Radovanić

7018 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Radovanić, Foto: URA
Radovanić, Foto: URA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin bi trebalo da zna, pošto očigledno još uvijek nije svjestan, da je sa velidržavnim ideologijama na Balkanu završeno. Crna Gora se opredijelila za svoj put i to je neupitno, rekao je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić

Radovanić je reagovao na nedavnu izjavu Vulina da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno bilo riješeno tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi.

Radovanić napominje da za Crnu Goru, nedvosmisleno, evropska perspektiva nema alternativu.

"Crna Gora može biti isključivo građanska, multietnička, multikonfesionalna, ekološka, zasnovana na evropskim vrijednostima. Ne želimo da budemo zarobljeni u prošlosti sukoba i prekrajanja granica na Balkanu. Mi gledamo naprijed, želimo prosperitet i reforme kako bi dostigli evropske standarde”, poručio je.

On navodi da je svaka izjava ovakve vrste izuzetno neodgovorna i maligno utiče na procese u regionu zbog čega je potrebno da svi zajedno izađemo iz „balkanskog“ poimanja politike.

"Znajući kako Balkan reaguje na nacionalističe politike, ovakva nam retorika nije potrebna. Balkanu treba snažnija regionalna saradnja, na svim poljima. To je jedino što može dovesti do boljitka”, zaključuje generalni sekretar URE.

Preporučujemo za Vas