GI 21. maj: Potpisivanjem temeljnog ugovora Krivokapić prihvata da legitimiše tuđe klerikalne i političke interese

„Parlamentarna većina je došla na vlast tvrdeći da će transparentnim, otvorenim i inkluzivnim radom doprinijeti demokratizaciji i evropeizaciji društva, ali svakim danom se sve više potvrđuje u kojoj su mjeri to bile neiskrene političke poruke“, poručili su iz GI 21. maj

6817 pregleda 17 komentar(a)
Sjednica Vlade Crne Gore, Foto: Flickr
Sjednica Vlade Crne Gore, Foto: Flickr

Potpisivanjem temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) premijer Zdravko Krivokapić prihvata da legitimiše tuđe klerikalne i političke interese, smatraju u Građanskoj inicijativi (GI) 21. maj.

Iz te organizacije kazali su da nova vlast nastavlja da radi na obmanjujući i zakulisni način.

„Parlamentarna većina je došla na vlast tvrdeći da će transparentnim, otvorenim i inkluzivnim radom doprinijeti demokratizaciji i evropeizaciji društva, ali svakim danom se sve više potvrđuje u kojoj su mjeri to bile neiskrene političke poruke“, poručili su iz GI 21. maj.

O tome, kako su rekli, svjedoči Odluka o kriterijumima za dodjelu državljanstva koju je Vlada donijela “ispod žita”, kao i pravno i politički kompromitujuća revizija Zakona o registru prebivališta i boravišta, „ili (Dritan) Abazovićeva improvizovana, skrivena i antievropska izmjena Zakona o državnom tužilaštvu“.

„U tom mutnom nizu je i najava potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC, koji je očigledno kreiran u Beogradu, pri čemu će crnogorski premijer bez trunke srama prihvatiti da legitimiše tuđe klerikalne i političke interese“, naveli su iz GI 21. maj.

Prema njihovim riječima, sve to podržava Građanski pokret URA.

„Koja je pravoslavnu duhovnost, da se ne zamjeri svojim manastirskim saveznicima, svela na srpsku patrijaršiju, lamentirajući o jednakosti vjerskih zajednica i pritom namjerno zaboravljajući da Crnogorska pravoslavna crkva prije ima pravo na temeljni ugovor nego li bilo koja beogradska episkopija u Crnoj Gori“, smatraju u GI 21. maj.

Iz te organizacije su poručili da parlamentarna većina i njena, kako su rekli, otuđena izvršna vlast, treba da već sada znaju da će sve prikrivene i dvolične radnje biti razlog za buduće poništenje zakulisnih propisa i raskid štetnih ugovora.

Bonus video: