porast podrške građana Crne Gore članstvu u EU ohrabrujući

Pešić: Crna Gora posvećena suzbijanju hibridnih prijetnji

"Benefite od članstva osjetiće svi crnogorski građani, najprije kroz poboljšanje životnog standarda, podršku evropskih fondova infrastrukturnom i regionalnom razvoju, i jačanje privrednog sektora, omogućavajući naše ravnopravno učešće na evropskom tržištu oslobođenom od svih barijera", naveo je on

5739 pregleda 3 komentar(a)
Pešić na konferenciji, Foto: Ministarstvo odbrane
Pešić na konferenciji, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora posvećena je jačanju nacionalnih kapaciteta za suzbijanje hibridnih prijetnji, poručio je generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje u Ministarstvu odbrane, Rajko Pešić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pešić je učestvovao na sastanku direktora za odbrambenu politiku zemalja članica inicijative Odbrambena saradnja zemalja Centralne Evrope (CEDC) i država Zapadnog Balkana (CEDC+), koji je održan putem video konferencije.

Pešić je, kako se navodi, naglasio važnost upoznavanja javnosti sa opasnostima koje hibridne prijetnje mogu da izazovu u jednom demokratskom društvu.

"On je istakao posvećenost Crne Gore jačanju nacionalnih kapaciteta za suzbijanje tog bezbjednosnog izazova", kaže se u saopštenju.

Pešić je naglasio da su informacije strateški resurs i sveprisutno moderno sredstvo ratovanja, i da kao takve moraju da budu zajednički cilj regiona, koji teži da postane dio Evropske unije (EU), radi snaženje mehanizama za borbu protiv nekonvencionalnih prijetnji.

U tom smislu, on je ukazao na važnost vidljive podrške evropskih saveznika i partnera zajedničkoj borbi protiv savremenih izazova, kao i jačanja povjerenja i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

U dijelu diskusije o značaju integracionih procesa Zapadnog Balkana, Pešić je kazao da je porast podrške građana Crne Gore članstvu u EU ohrabrujući za nedvosmislenu opredijeljenost države da dinamizira aktivnosti u pregovaračkom procesu.

"Benefite od članstva osjetiće svi crnogorski građani, najprije kroz poboljšanje životnog standarda, podršku evropskih fondova infrastrukturnom i regionalnom razvoju, i jačanje privrednog sektora, omogućavajući naše ravnopravno učešće na evropskom tržištu oslobođenom od svih barijera", naveo je on.

Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici zemalja Centralne Evrope potvrdili nastavak podrške integracionim procesima Zapadnog Balkana.

"Oni su ohrabrili aktivno učešće zemalja regiona u zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) i iskazali spremnost da se posebno podrži format CEDC+ i evropska budućnost njenih članica", navodi se u saopštenju.

Sastanak je, kako su rekli iz Ministarstva, organizovalo Ministarstvo odbrane Hrvatske, nakon što je preuzelo jednogodišnje predsjedavanje Inicijativom od Slovenije.

"Pored predstavnika zemalja članica i posmatrača CEDC inicijative, prisustvovali su i predstavnici zemalja CEDC+ formata - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije", dodaje se u saopštenju.