o temeljnom ugovoru sa spc

LP: Vlada u ostavci žuri da dovrši povjereni zadatak

Iz LP podsjetili da je u toku postupak odlučivanja pred Ustavnim sudom po ustavnoj žalbi poslanika opozicije

5151 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) bio bi upitne pravne važnosti i legalnosti jer je upitan i legitimitet Vlade Zdravka Krivokapića, saopšteno je iz Liberalne partije (LP).

Iz te partije su kazali da “Vlada u ostavci panično žuri da dovrši povjereni zadatak".

"Pa je sada preko noći dobila ugovor koji treba da potpiše sa SPC, koji niko nije vidio, jer je stigao direktno iz Beograda”, navodi se u saopštenju.

Iz LP su rekli da se postavlja pitanje da li može Vlada kojoj je prestao mandat, shodno članu 110. Ustava, još 30. marta kada nije predala prijedlog budžeta Skupštini, potpisivati ikakve ugovore u ime Crne Gore sa bilo kime.

"Takvi ugovori bi bili upitne pravne važnosti i legalnosti jer je upitan i legitimitet Vlade Zdravka Krivokapića koja po svakom zakonu i Ustavu više nema mandat”, kazali su iz LP-a.

Oni su podsjetili da je u toku postupak odlučivanja pred Ustavnim sudom po ustavnoj žalbi poslanika opozicije koji predstavljaju više od 200 hiljada građana Crne Gore.

Žalba se, podsjećaju iz LP, odnosi na usvajanje spornih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, suprotno preporukama Evropske unije (EU) i demokratskoj praksi, još nije riješena.

"Dok se čeka takva odluka koja može potpuno da izmijeni zakonski osnov, Vlada ne bi smjela da pravi ikakve korake, a kamoli da potpisuje temeljni ugovor u ime države sa SPC na temelju tog Zakona", ocijenili su iz LP.

Iz te partije su kazali da Vlada, ako insistira na potpisivanju temeljnog ugovora sa SPC, treba istovremeno da otpočne proceduru potpisivanja sporazuma države sa tradicionalnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), koja okuplja desetine hiljada pravoslavnih Crnogoraca.

"U suprotnom će Vlada institucionalizovati kršenje ljudskih prava najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori i zakonom propisati da nijesu svi građani jednaki, te otpočeti period sistemske diskriminacije i urušavanja građanskih principa države", zaključuje se u saopštenju.