Kordić: Nova metodologija ubrzaće integraciju u EU

Ambasador Anderleanu je prenio punu podršku Rumunije integraciji Crne Gore u EU i istakao da će ta država nastaviti da afirmiše politiku proširenja

6084 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Vlada je odlučna da intenzivira reformske procese i ostvari konkretne rezultate u svim oblastima, saopštila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić, dodajući da očekuje da će primjena Nove metodologije doprinijeti ubrzanju integracije crnogorskog društva u EU.

Ona je u razgovoru sa ambasadorom Rumunije, Matejem Viorelom Anderleanuom rekla da će Crna Gora novu metodologiju iskoristiti na najbolji način.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlada, naglasila da je Vlada odlučna da intenzivira reformske procese i ostvari konkretne, mjerljive rezultate u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava.

“Naš cilj je da budemo sljedeća članica EU i spremni smo da tu jasnu vanjsko-političku opredijeljenost pokažemo na prvoj političkoj međuvladinoj konferenciji sa EU“, kazala je Kordić.

Ona je istakla da Crna Gora želi da uđe u EU kada bude spremna za to, i da pripadnost evropskoj porodici pokazuje i kroz potpunu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije.

Anderleanu je, kako se navodi, prenio punu podršku Rumunije integraciji Crne Gore u EU i istakao da će ta država nastaviti da afirmiše politiku proširenja EU.

On je ukazao da je potrebno snaženje administrativnih kapaciteta, i zadržavanje i motivisanje najboljih u pregovaračkoj strukturi, ali i jačanje kapaciteta Misije pri EU.

“Prenio je podršku svoje države, kako na političkom, tako i na ekspertskom planu pristupnih pregovora i iznio očekivanje i spremnost za nastavak uspješne saradnje”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa iskustvom Rumunije i potrebama Crne Gore u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na poglavlja 23 i 24, poljoprivredu i ruralni razvoj, na konkurenciju i zaštitu životne sredine, kao i o ekonomskim pitanjima.

“Saglasili su se da je za uspjeh u procesu evropske integracije, pored rada na domaćem terenu, nephodna sveobuhvatna strategija, informisanje i rad, kako sa unutrašnjom javnošću, tako i prema donosiocima odluka i javnostima u državama članicama”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: