DUA pregovara samo sa DPS-om

“Oni (DPS) su iskazali volju da su spremni da nastave saradnju sa tradicionalnim partnerima, a ti tradicionalni partneri smo mi - DUA ”, kazao je Kajošaj
71 pregleda 2 komentar(a)
Fadilj Kajošaj, Foto: Arhiva Vijesti
Fadilj Kajošaj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.12.2017. 19:50h

Demokratska unija Albanaca ( DUA ) pregovaraće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o formiranju vlasti u Tuzima, kazao je nosilac izborne liste Fadilj Kajošaj.

On je rekao da je Glavni odbor DUA ovlastio odbor u Tuzima da odluči hoće li učestvovati u pregovorima albanskih partija u Tuzima.

“Glavni odbor DUA odlučio je da ogranak u Tuzima odlučuje o svemu - pregovorima, sa kime će se i kako pregovarati. Imamo bezrezervnu podršku partije”, kazao je on.

DPS je osvojio 15 od 32 mandata na lokalnim izborima u Tuzima, a nosilac izborne liste DPS-a Halil Duković je ranije kazao da prilikom formiranja vlasti očekuje podršku dva odbornika iz DUA i tri Bošnjačke stranke. Te partije su do sada dijelile vlast u Tuzima.

“Oni (DPS) su iskazali volju da su spremni da nastave saradnju sa tradicionalnim partnerima, a ti tradicionalni partneri smo mi - DUA ”, kazao je Kajošaj.

Na pitanje “Vijesti” koji su uslovi partije za koaliciju sa DPS-om, Kajošaj je kazao da nema specifičnih uslova.

“Prvenstveno očuvanje dvojezičnosti u svim institucijama i proporcionalno zapošljavanje, ali ne po partijskoj osnovi. To su glavni principi”, kazao je on.

On je rekao da je DUA sačinila pregovarački tim u kojem se, osim njega, nalaze i predsjednik partije Mehmet Zenka i funkcioner Enis Đokaj.

Međutim, nije mogao da saopšti kada će početi pregovori.

Albanske stranke su se, uoči izbora, platformom obavezale da zajednički pregovaraju o formiranju vlasti u Tuzima ali je DUA , uoči izbora, saopštila da je platforma ne obavezuje. Albanska alternativa je tražila da se albanski lideri ponovo sastanu nakon izbora.

Bonus video: