Pozvali Upravu policije da povuče odluku o imenovanju Đurđevića za načelnika

Ističu da nemaju ništa protiv toga da Bošnjak ili Musliman bude šef policije u Pljevljima, "ali smo odlučno protiv da to bude etablirani pripadnik poraženog režima, jedan od najistaknutijih DPS vojnika, policijski siledžija i batinaš Haris Đurđević"

20361 pregleda 139 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Predstavnici Opštinskih odbora Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP), Demokratske Crne Gore i Pokreta za Pljevlja, Milan Lekić, Milojica Tešović, Vladislav Bojović i Novica Stanić pozvali su večeras Upravu policije da odmah povuče svoju odluku o imenovanju Harisa Đurđevića za načelnika Centra bezbjednosti Pljevlja.

U pismu koji su večeras uputili premijeru i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću, ministru Unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, oni navode "da ne mogu preuzeti odgovornost za eventualne i već najavljene proteste i nemire, koji mogu nanijeti nemjerljivu štetu procesu demokratizacije crnogorskog društva".

"Imenovanje Harisa Đurđevića jednog od najbližih saradnika dosadašnjeg načelnika Dragana Slavulja za novog šefa policije u Pljevljima predstavlja direktnu uvredu za veliki broj građana Pljevalja kao i naših policajaca. Ovim činom Uprava policije Crne Gore i oni koji je kontrolišu zauzela je apsolutno neprihvatljiv stav da su pljevaljski Srbi stvarno stajali iza incidenata koji su se dogodili nakon 30. avgusta u Pljevljima, šaljući i Bošnjacima i Muslimanima potpuno pokrešnu poruku o navodnoj ugrođenosti i načinima ostvarivanja njihove bezbjednosti. Takva ocjena i akt koji je iz nje proizišao je apsolutna neistina, a najbolji dokaz je činjenica da za devet mjeseci organizovanja litija u Pljevljima nije zabilježen ni najmanji incident, čak su međunacionalni odnosi podignuti na značajno kvalitetniji nivo. Dokaz da su pokušaj montaže omcodemata nakon 30. avgusta organizovali aktivisti DPS-a. Čija smo imena objavili, jeste i to da već punih sedam mjeseci nisu procesuirani pred nadležnim organima za šta je jedan od najodgovornijih upravo imenovani Haris Đurđević", navodi se u otvorenom pismu.

Ističu da nemaju ništa protiv toga da Bošnjak ili Musliman bude šef policije u Pljevljima, "ali smo odlučno protiv da to bude etablirani pripadnik poraženog režima, jedan od najistaknutijih DPS vojnika, policijski siledžija i batinaš Haris Đurđević"

"Pljevlja i pljevaljska policija nisu državno već lokalno pitanje čija se dramatika podiže teško shvatljivim imenovanjima koja dolaze iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u Podgorici. Potpuno ignorisanje dvotrećinske volje građana Pljevalja pa i Bošnjaka, sa proteklih izbora, vidimo kao nastavak vlasti DPS-a i nakon poraza na izborima što niko razuman niti dobronamjeran ko je dao svoj doprinos promjenama ne može prihvatiti niti razumjeti. Kako drugačije protumačiti imenovanje Harisa Šurđevića za prvog pljevaljskog policajca sem kao zabadanje prsta u oko svim čestitim ljudima u Pljevljima. Zar je razuman potez suprostavljanje navodnom srpskom nacionalizmu imenovanje na čelno mjesto u policiji onoga koga cio grad prepoznaje po ekstremno političkim i nacionalističkim stavovima", navode u pismu Lekić, Bojović, Tešović i Stanić.

Odvojenim saopštenjem oglasila se i Socijalistička narodna partija koja se se takođe protivi imenovanju Harisa Đurđevića na mjesto novog načelnika Centra bezbjednosti Pljevlja.

"Tokom dana pojavio se i proglas grupe građana u kojem se oštro osuđuje ovakav potez Ministra unutrašnjih poslova i Direktora uprave policije uz navođenje niza argumenata protiv imenovanja Đurđevića na ovakvo odgovorno mjesto koje je kao malo koje drugo pod lupom javnosti. OO SNP-a Pljevlja smatra neophodnim da se javno oglasi ovim povodom i da pozove građane Pljevalja na mir, a prije svega na očuvanje međunacionalne i međuvjerske tolerancije izražavajući razumijevanje za reakcije koje su uslijedile nakon pomenutog imenovanja. Smatramo da prilikom imenovanja gospodina Đurđevića na mjesto prvog čovjeka pljevaljske policije nije ispoštovan duh zakona i obavezno pravilo koje važi u svim demokratijama, a to je da se na odgovorna mjesta u službi policije ne postavljaju politički angažovane osobe što se ne može odnositi na gospodina Đurđevića koji je kao dugogodišnji vojnik DPS-a poznat Pljevljacima po svojim, u najmanju ruku neprikladnim i neprofesionalnim stavovima, prema događajima koji su prethodili padu diktature DPS-a", navodi se u saopštenju.

Đurđević je, ističu u SNP-u posebno poznat po svojim stavovima o učesnicima litija koje je i javno prozivao i omalovažavao značaj ovih narodnih protesta.

"Sasvim je jasno da imenovanje ovakvih lica na mjesta koja zahtijevaju potpunu objektivnost i nepristrasnost prestavlja loš i neprofesionalan, da ne kažemo zlonamjeran potez. Nećemo da vjerujemo da nova crnogorska vlast čiji dio je i SNP na ovako neodgovoran način postavlja visoke državne službenike ne vodeći računa o posledicama takvih odluka i zanemarujući iskazanu političku volju građana Pljevalja na prethodnim parlamentarnim izborima. Ako su Pljevljaci tom prilikom svojim glasovima iskazali dvotrećinsku volju da vlast DPS-a ode u političku istoriju samim tim su kazali da istim putem treba da odu i funkcioneri i kadrovi te partije, a ne da dobijaju unapređenja i priliku da odlučuju o sudbini svih građana Pljevalja", navodi se u saopštenju SNP-a.