"predloženi tekst predstavlja opasno normativno nazadovanje"

Zeković: Zakon o Državnom tužilaštvu je umjesto sa VK i EK usaglašen jedino sa DF

„Istovremeno iz Vlade, očigledno se rugajući građanima, govore o inkluzivnom dijalogu, a još ne znamo sadržaj teksta koji smo poslali u Brisel, niti ko je takav tekst utvrdio. Ako je od provladinih medija očekivano da žmure na ovakvo ponašanje, iznenađuje vrlo glasno ćutanje nevladinog (NVO) sektora“, kazao je Zeković

3295 pregleda 11 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Zakon o Državnom tužilaštvu je, umjesto sa Evropskom komisijom (EK) i Venecijanskom komisijom (VK), usaglašen jedino sa Demokratskim frontom (DF), ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković rekao je da o nivou neozbiljnosti u postupku izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu dovoljno govori činjenica da su svi prinuđeni da komentarišu „do juče kriveni tekst, iza koga ne stoji nijedan Ustavom predviđeni predlagač.“

„Istovremeno iz Vlade, očigledno se rugajući građanima, govore o inkluzivnom dijalogu, a još ne znamo sadržaj teksta koji smo poslali u Brisel, niti ko je takav tekst utvrdio. Ako je od provladinih medija očekivano da žmure na ovakvo ponašanje, iznenađuje vrlo glasno ćutanje nevladinog (NVO) sektora“, kazao je Zeković.

On smatra da su promjene u Državnom tužilaštvu neophodne.

„Ne samo iz razloga što je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) u vd stanju, već prvenstveno zato što su rezultati nedovoljni, a osjećaj duboke društvene nepravde široko rasprostranjen u javnosti“, ocijenio je Zeković.

Prema njegovim riječima, iako su promjene neophodne, predloženi tekst predstavlja opasno normativno nazadovanje.

"Uz jeftin izgovor da se to čini radi personalnih promjena, jer je personalne promjene moguće ostvariti i bez činjenja Državnog tužilaštva zavisnog od vlasti“, dodao je Zeković.

Kako je kazao, ono što inicijatori ne vide, jeste da će takvo Državno tužilaštvo biti podređeno ne samo ovoj, već i svakoj budućoj vlasti.

„Umjesto sa Evropskom i sa Venecijanskom komisijom, Zakon je očigledno usaglašen sa DF-om. „Dritanov zakon“ je po svojoj suštini Mandićev zakon, a Abazović nastupa kao Mandićev i Kneževićev advokat“, rekao je Zeković.

On smatra da je suština predloženih izmjena i osnovna namjera inicijatora mogućnost da se za vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) postavi osoba po želji aktuelne političke većine.

„Iako njihov pogled ne seže toliko u budućnost, to znači i svake buduće političke većine. Takva namjera se omogućava članom 6 Zakona koji propisuje da se za v.d. VDT-a može postaviti bilo koje lice koje zadovoljava uslove za izbor, čak i van Državnog tužilaštva, što je direktno suprotstavljeno mišljenju Venecijanske komisije“, naveo je Zeković.

On je kazao da vd stanje, uz promjenu vršilaca dužnosti, može trajati u nedogled.

To, kako je naveo, suštinski omogućava funkciju bez legitimiteta i predstavlja potpuno dezavuisanje Ustavne norme o kvalifikovanoj većini kojom se VDT bira, dakle suštinsko gaženje Ustava.

"Ovo posebno imajući u vidu što trenutna parlamentarna većina, kao ni ranije Demokratska partija socijalista, ne pokazuje želju ni da pokrene razgovor sa opozicijom“, zaključio je Zeković.