Crna Gora i Slovenija posvećene očuvanju regionalne i međunarodne bezbjednosti

Ministarka Injac kazala da je zadovoljna dinamikom razvoja sadržajne bilateralne saradnje u oblasti odbrane, kao i vidljivog unaprjeđenja iste u okviru Alijanse

3796 pregleda 0 komentar(a)
Tonin i Injac, Foto: Vlada Crne Gore
Tonin i Injac, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora i Slovenija ostaju snažno posvećene savezničkim naporima na planu očuvanja regionalne i međunarodne bezbjednosti, poručeno je na sastanku ministarke odbrane Olivere Injac i njenog slovenačkog kolege Meteja Tonina.

Injac, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, boravi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Sloveniji.

Ona je, tokom susreta sa Toninom, kazala da je zadovoljna dinamikom razvoja sadržajne bilateralne saradnje Crne Gore i Slovenije u oblasti odbrane, kao i vidljivog unaprjeđenja iste u okviru Alijanse.

„Injac je posebno istakla značaj sveukupne slovenačke podrške naporima Crne Gore tokom reformskog pristupnog procesa u NATO“, kaže se u saopštenju.

Ona je naglasila da se odbrambena saradnja dvije zemlje kontinuirano unapređuje, naročito u oblastima razmjene iskustava, obuke kadrova, zajedničkih treninga i vojnih vježbi, kao i u okvirima regionalnih inicijativa.

Prema riječima Injac, Ministarstva je spremno za razvoj saradnje u oblasti zajedničkih obuka dvije vojske, materijalnih resursa, sajber bezbjednosti, vazduhoplovstva, kao i saradnje u oblasti nabavki i finansija.

„Injac je kazala da je zadovoljna saradnjom vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), kao i povodom planirane saradnje u okviru NATO snaga za brzi odgovor (NRF)“, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da je taj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru i naglasila činjenicu da zajedničko prisustvo u Letoniji umnogome doprinosi jačanju povjerenja i interoperabilnosti dvije vojske.

Tonin je istakao da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima i da je susret sa Injac odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje.

On je poručio da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane.

„Ističući da uspjesi Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka Evropskoj uniji (EU), predstavljaju istaknut primjer za ostale zemlje regiona Zapadnog Balkana, koje teže NATO i EU integracijama“, dodao je Tonin.

Bonus video: