Krivokapić i Makron uskoro će razgovarati video pozivom

"Francusku percipiramo kao prijatelja i partnera, zalažemo se za intenziviranje aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju operativnih mehanizama saradnje", rekao je Radulović na sastanku sa Dimon

10237 pregleda 85 reakcija 5 komentar(a)
Radulović i Dimon, Foto: gov.me
Radulović i Dimon, Foto: gov.me

Premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Franuske Emanuel Makron uskoro će razgovarati video pozivom.

To je saopšteno iz ministarstva vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa Izabel Dimon, savjetnicom za kontinentalnu Evropu i Tursku u Kabinetu Makrona.

Radulović je, kako je saopšteno, naveo da je uvjeren da će taj poziv dodatno podstaknuti "realizaciju zajedničkih planova i potvrditi posvećenost naših država ključnim demokratskim vrijednostima poput vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije"

"Francusku percipiramo kao prijatelja i partnera, zalažemo se za intenziviranje aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju operativnih mehanizama saradnje", rekao je Radulović na sastanku sa Dimon.

Ministar je istakao značaj promocije i unapređenja političkog dijaloga između dvije zemlje izrazivši zadovoljstvo komunikacijom na međudržavnom nivou.

Dimon je, kako se navodi u saopštenju MVP, pozdravila dosadašnje aktivnosti Crne Gore usmjerene ka kvalitetnom ispunjavanju obaveza na evropskom putu i ubrzanju integracionog procesa.

Kako je istakla, Francuska će podržati svaku inicijativu koja doprinosi unapređenju pravnog ambijenta, kao osnove za društveno-ekonomski razvoj.

Kada je riječ o konkretnim programima podrške, ona je podsjetila da će Francuska agencija za razvoj (AFD) ove godine započeti aktivnosti u Crnoj Gori u skladu sa ciljevima održivog razvoja, kroz projekat vrijedan 50 miliona eura, "što je jasan dokaz naše posvećenosti bilateralnoj saradnji".

Uz ocjenu da je saradnja dvije zemlje dodatno osnažena savezništvom u NATO sa posebnim fokusom na zajednički angažman u okviru Berlinskog procesa, usmjerenog na jačanje stabilnosti Zapadnog Balkana i punopravno članstvo Regiona u EU, istaknuto je da će Francuska nastaviti da ekpertizom podržava Crnu Goru i države Zapadnog Balkana. Podrška će se odnositi na sprovođenje reformi u osjetljivim oblastima poput vladavine prava, ekonomskog i društvenog razvoja.

Dimon je, sopšteno je, istakla da u borbi protiv pandemije Francuska ulaže značajne napore kako bi vakcinacija u EU bila brža, kao i da posredstvom Covax mehanizma, u koji je uložila 100 miliona eura, želi učestvovati u ostvarenju istog cilja na Zapadnom Balkanu. Takođe, rekla je da kvalitetne odnose sa Crnom Gorom njena zemlja potvrđuje i najavom bilateralne donacije medicinske opreme za borbu protiv COVID-19.

"Sagovornici su takođe razgovarali o potrebi dinamizacije zajedničkih napora u cilju snaženja saradnje u oblastima turizma, ekonomije, investicija, bankarskog sektora i održivih izvora energije. Na tom fonu, dogovoren je nastavak komunikacije u periodu koji slijedi".

Tokom trećeg dana radne posjete Radulovića Parizu, održan je sastanak sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Francuskoj.

Šef diplomatije je istakao je značaj koji ova zajednica ima za maticu, te upoznao sagovornike sa planovima Ministarstva usmjerenih na stvaranje uslova za veću inkluziju crnogorskih građana koji žive i rade u inostranstvu.

Takođe, ukazano je na značaj nastavka saradnje sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, kako bi taj resor podržao školu za djecu naših iseljenika, kao i intenziviranja saradnje sa Upravom za dijasporu na konkretnim projektima.

"Radulović je na sastanku iskazao posvećenost Ministarstva vanjskih poslova pružanju pomoći u cilju konkretizacije investicija u crnogorsku ekonomiju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: