Demokrate: DPS i njihov partner šovinizam podigli na viši nivo, jedini koji trpe su građani

"Danas o šovinizmu govori partija čiji funkcioneri se proslavljaju izjavama punim govora mržnje, toliko da u tome ima posla i za tužilaštvo"

14980 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora optužila je Demokratsku partiju socijalista (DPS) da je DPS je "organizator svih šovinističkih skupova" u državi.

Demokrate su, ne navodeći o kome je riječ, navele da ni druga strana te medalje "nije se libila da taj šovinizam podigne na viši nivo".

DPS Pljevlja ranije danas optužila su Demokrate da su podržali protest na kojem su upućivane najgore šovinističke poruke.

Demokrate u reagovanju navode da DPS i neimeovana druga strana, odnosno kako su ih nazvali "prikriveni tandem", nastavlja da "produbljuje podjele u crnogorskom društvu, a jedini koji trpe posljedice su građani Crne Gore"

"Danas o šovinizmu govori partija čiji funkcioneri se proslavljaju izjavama punim govora mržnje, toliko da u tome ima posla i za tužilaštvo. Da li partija u čijem se vrhu govori o zvjerima i kavezima ikome može prigovarati o šovinizmu, a da, pritom, od strane bilo kog bude ozbiljno shvaćena. To je samo jedna od najsvježijih izjava. Međutim, funkcioneri DPS-a su se proslavljali i drugim izjavama, poput onih o ljudima koji treba da napuštaju opštine u kojima žive, zatim da treba uzeti puške u ruke, pa sve do funkcionerke koja bi palila hramove sa svim govedima u njima. Čiji su to restlovi, gospodo? Čiji su restlovi pominjanje odlaska u šume", navodi se u reagovanju Demokrata.

Dodaju da su zbog DPS-a izvještaji stranih misija "krcati ocjenama o nasilju nad svakom mogućom ugroženom grupom".

"Počevši od novinara do građana nad kojim je policija za vrijeme vaše vladavine ispoljavala nezapamćene brutalnosti. Brutalnost i nasilje i jesu dominantni obrasci funkcionisanja DPS-a kojima radikalizuju političku scenu u Crnoj Gori. DPS je organizator svih šovinističkih skupova po Crnoj Gori, na kojima se normalizuje ona vrsta ponašanja zbog koje nama stižu negativni izvještaji sa međunarodnih adresa. A samo se političke kukavice skrivaju iza organizacija koje formiraju za potrebe izazivanja sukoba, dok, naoko, glume evropejstvo i civilizovanost. U suštini, oni stoje iza prebijanja, blokada ulica, šovinističkih poruka, najgnusnijih uvreda. Po njihovom nalogu se šalje najveći broj poruka koje proizvode mržnju među građanima i podstiču i snaže šovinizam".

Navodeći da se "ni druga strana vaše medalje nije se libila da taj šovinizam podigne na viši nivo", da "prikriveni tandem nastavlja da produbljuje podjele u crnogorskom društvu".

"A jedini koji trpe posljedice su građani Crne Gore. Samo se političke kukavice skrivaju iza organizacija koje formiraju za potrebe izazivanja sukoba. Pod plaštom brige za nacionalne manjine, zajedničkim snagama djelujete na produbljivanju crnogorskog društva. Blago manjinama kad se ovakvi šovinisti predstavljaju kao njihovi zaštitnici. Crnoj Gori primarno treba zaštita od vaših organizovanih djelovanja, tek onda će građansko društvo bez podjela ugledati svjetlost dana", zaključuje se u reagovanju.