Demokrate, DF i URA tvrde da pregovori u Nikšiću dobro idu, ali vlasti još nema

Kadrovska rješenja nove vlasti biće poznata do održavanja konstitutivne sjednice Skupštine opštine Nikšić. Kada će to biti nije izvjesno jer zvanični rezultati izbora još nisu objavljeni u “Službenom listu”, a kalkuliše se o 8. maju

42774 pregleda 30 reakcija 31 komentar(a)
Marko Kovačević, Foto: Luka Zeković
Marko Kovačević, Foto: Luka Zeković

Četrdeset dana nakon lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima DPS nije dobio potrebnu većinu za nastavak vršenja vlasti, još nije formirana nova lokalna uprava iako razgovori triju koalicija traju više od mjesec dana.

Kadrovska rješenja nove vlasti biće poznata do održavanja konstitutivne sjednice Skupštine opštine Nikšić, rečeno je “Vijestima”. Kada će to biti nije izvjesno jer zvanični rezultati izbora još nisu objavljeni u “Službenom listu”, a kalkuliše se o 8. maju.

Novu upravu, prema dosadašnjim informacijama, trebalo bi da formiraju tri koalicije: „Za budućnost Nikšića“ - koju predvodi Demokratski front, „Mir je naša nacija“ - na čelu sa Demokratama i „Crno na bijelo“, koju predvodi Građanski pokret URA.

"Pregovori se odvijaju i idu svojim tokom. Još nije zakazana konstitutivna sjednica, a kada bude mi ćemo imati rješenja kako za predsjednika Skupštine, tako i za predsjednika Opštine, kao i cjelovit dogovor, da se ne bi ponavljala situacija u drugim opštinama. To što mediji nijesu uključeni ne znači da pregovori teku dobro ili loše, već da idu svojom predviđenom dinamikom", kazao je nosilac liste „Za budućnost Nikšića“, Marko Kovačević.

Ta koalicija je na lokalnim izborima 14. marta dobila 11 odborničkih mandata, "Mir je naša nacija" deset i jedan "Crno na bijelo-Može Nikšić".

"Još nijesmo razgovarali oko mjesta predsjednika Opštine, ali ostajemo pri ranije iznijetom stavu da to mjesto pripada nama, a koaliciji ‘Mir je naša nacija’ mjesto predsjednika SO. Za sada nema protivljenja tom predlogu, a da li će ga biti kasnije ne znamo“, kazao je Kovačević.

Nosilac liste "Mir je naša nacija" bio je Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata. Njegov kolega, potpredsjednik nikšićkog odbora te partije Nemanja Vuković kazao je da je zadovoljan razgovorima i da se svi pridržavaju ranijeg dogovora da „sve drže u tajnosti dok ne dođu do konačnog i sveobuhvatnog dogovora“.

Nemanja Vuković
Nemanja Vukovićfoto: Svetlana Mandić

"Očekujemo da će odbornici novog saziva u naredna dva-tri dana dobiti odluku o sazivu konstitutivne sjednice SO. Konstitutivnu sjednicu ćemo sigurno dočekati spremni i vjerujem da ćemo do tada imati dogovor o svim kadrovskim rješenjima koja su neophodna za funkcionisanje vlasti u Nikšiću“, kazao je Vuković i dodao da očekuje da će ona biti zakazana do 8. maja, s obzirom da je 8. aprila Opštinska izborna komisija (OIK) utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora.

Potpredsjednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur kazao je da će više detalja oko formiranja vlasti biće poznato u narednih nekoliko dana.

Miodrag Davidović je na konferenciji za novinare kazao da su krivci za tešku situaciju u Nikšiću, bivša vlast ali i novi pobjednici.

"Da je Narodni pokret pobijedio mi bismo za ovo vrijeme zaposlili minimum hiljadu ljudi i sigurno bismo konstituisali vlast ima mjesec dana i počeli da radimo na svim projektima koje sam postavio kao našu izbornu platformu. Ovako, čekajmo Vaskrs u gradu gladnih. Vidimo da vlast u Nikšiću još ne može da se konstituiše i da će tu biti velike bitke oko fotelja", kazao je Davidović.

Izborni rezultati još čekaju objavu u Službenom listu

"Konstitutivna sjednica SO Nikšić će biti sazvana u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata u Službenom listu Crne Gore. Do danas rezultati nijesu objavljeni", kazao je "Vijestima" sadašnji predsjednik SO Radivoje Lala Nikčević.

Predsjednik OIK-a Rade Perišić, ranije je kazao da će izvještaj o rezultatima biti objavljen u Službenom listu Crne Gore i proslijeđen službi nikšićke Skupštine opštine koja u roku od 15 dana od datuma objavljivanja zakazuje konstitutivnu sjednicu.

“Na sjednici će, shodno Poslovniku o radu Skupštine, biti verifikovan broj odborničkih mandata u skladu sa rezultatima lokalnih izbora”, kazao je tada Perišić.

Shodno zakonskoj proceduri o formiranju vlasti, konstitutivnu sjednicu SO saziva njen dosadašnji predsjednik, kojom će predsjedavati najstariji odbornik.

Bonus video: