Tanjug: Temeljni ugovor Crne Gore i SPC potpisaće patrijarh Porfirije

Raković je kazao da su u pisanju teksta ugovora učestvovali pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti, i da je Sinod SPC 25. marta usvojio tekst ugovora u sadašnjoj formi

24906 pregleda 2223 reakcija 146 komentar(a)
Porfirije, Foto: Betaphoto
Porfirije, Foto: Betaphoto

Temeljni ugovor države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) trebalo bi da bude potpisan poslije uskršnjih praznika a, kako saznaje Tanjug, u ime Crkve potpisaće ga srpski patrijarh Porfirije.

Istoričar Aleksandar Raković kazao je da će temeljni ugovor koji, kako je naveo, pored ostalog, potvrđuje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet SPC, biti potpisan uskoro.

Raković je za Tanjug kazao da su u pisanju teksta ugovora učestvovali pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti, i da je Sinod SPC 25. marta usvojio tekst ugovora u sadašnjoj formi.

Prema riječima Rakovića, tekst Temeljnog ugovora službeno je uručen crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću 14. aprila u manastiru Ždrebaonik, na sastanku koji je upriličio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Kako je kazao Raković, iz stava Krivokapića da je SPC "zadovoljna" tekstom, proizilazi da je temeljni ugovor između dvije strane već obostrano usaglašen.

Da bi ugovor stupio na snagu, dodaje Raković, potrebno je da ga Vlada Crne Gore usvoji na nekoj od narednih sjednica, da ga najviši predstavnici dvije strane potom potpišu i da bude objavljen u Službenom listu Crne Gore i Glasniku SPC.

Iako je Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku kazao da će temeljni ugovor poslati u Skupštinu Crne Gore na ratifikaciju, stav eksperata je, istakao je Raković, da za tim nema nikakve potrebe jer nije riječ o međunarodnom sporazumu.

"Krivokapić samo treba da vodi računa o potrebnoj proceduri, a ne da uvodi potpisnike u dodatne procedure koje nikom dobronamjernom nijesu potrebne", zaključio je Raković.

Bonus video: