"promjene u državnom tužilaštvu neophodne"

Zeković: SDP pozdravlja odustajanje od konfrontacije sa EK i VK

Potpredsjednik SDP-a smatra da je aktuelni tekst umjesto sa Evropskom komisijom (EK) i Venecijanskom komisijom (VK) , "usaglašen jedino sa DF-om, što tzv. "Dritanov zakon" po svojoj suštini čini Mandićevim zakonom"

5957 pregleda 9 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija pozdravila je odluku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da radni tekst Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu prije usvajanja uputi na ocjenu Venecijanskoj komisiji, što je prihvatio na jučerašnjem sastanku sa opozicijom, kazao je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković.

Zeković smatra da je aktuelni tekst umjesto sa Evropskom komisijom (EK) i Venecijanskom komisijom (VK) , "usaglašen jedino sa DF-om, što tzv. "Dritanov zakon" po svojoj suštini čini Mandićevim zakonom", te ovo pristajanje smatraju odustajenjem od konforintacije sa EK i VK za račun DF-a, te ga žele javno i jasno podržati.

"Nažalost g. Abazović i juče je krio autore teksta i saopštio predstavnicima opozicije da iza predloženih izmjena ne stoji Vlada, iako su jedino objavljene na sajtu Vlade i u ime Vlade poslate Evropskoj komisiji, potvrđujući da iza Zakona ne stoji nijedan Ustavom predviđeni predlagač", navodi se u saopštenju Zekovića.

Istakao je da su promjene u Državnom tužilaštvu ne potrebne, već neophodne i ne samo iz razloga što je VDT u vd stanju, već prvenstveno zato što su, kako kaže, rezultati nedovoljni, a osjećaj duboke društvene nepravde široko rasprostranjen u javnosti.

"Iako su promjene neophodne, predloženi tekst predstavlja opasno normativno nazadovanje, uz jeftin izgovor da se to čini radi personalnih promjena, jer je personalne promjene moguće ostvariti i bez činjenja Državnog tužilaštva zavisnim od vlasti. Dodatno, ono što inicijatori ne vide, jeste da će takvo Državno tužilaštvo biti podređeno ne samo njihovoj, već i svakoj budućoj vlasti", rekao je potpredsjednik SDP-a.

Dodao je da predloženi tekst omogućava funkciju bez legitimiteta, predstavlja potpuno dezavuisanje Ustavne norme o kvalifikovanoj većini kojom se VDT bira, za šta i Venecijanska komisija ocjenjuje da bi "vodilo zaobilaženju kvalifikovane većine koju zahtijeva Ustav, što je neprihvatljivo".

Preporučujemo za Vas