Lompar: Cetinjska URA će glasati za sve inicijative koje imaju za cilj prosperitet Prijestonice i njenih građana

"Suština problema su projekti koje je Senat Prijestonice predložio kao razvojne, a teško da se mogu okarakterisati kao takvi"

6105 pregleda 7 komentar(a)
Lompar, Foto: URA
Lompar, Foto: URA

"Iako danas na vanrednoj sjednici govorimo o mogućoj nepravdi koju trenutna Vlada Crne Gore radi u odnosu na Cetinje, ne mogu a da ne pomenem, jer to je moj utisak uvijek, da nema veće nepravde spram Cetinja i Cetinjana od toga da DPS tako dugo vremena vrši vlast u Prijestonici", saopštila je Vladana Lompar, odbornica u Skupštini Prijestonice i članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA.

Lompar je istakla da Cetinje 2021. godine izgleda mnogo gore nego što je izgledalo 2017. ili 2018, kada su stupili "na pozicije koje i u ovom trenutku pokrivaju".

Kako je kazala, nije sporno da je Zakon o Prijestonici na snazi od 2017. godine i da su sredstva po tom osnovu redovno dobijana.

,,No, suština je kako su trošena. Želja da predstavite Cetinje kao uspješan, po mnogo osnova unaprijeđen grad je nešto što se kosi sa zdravom sviješću. Cetinje 2021. godine. izgleda mnogo gore nego što je izgledalo 2017. ili 2018, kad ste stupili na pozicije koje i u ovom trenutku pokrivate. Toliko je problema koji muče ovaj grad, toliko je „požara“ đe god se okrenemo, nažalost ne zna se đe bi se prije novac ulagao”, navodi u svom obraćanju u Skupštini Prijestonice Lompar. Ona je istakla da su u više navrata vlasti na Cetinju upućivani dobronamjerni savjeti i sugestije iz opozicionih klupa i od strane opozicionih odbornika da zaposle više ljudi, stručnjaka, a da su i pojedinci iz lokalne samouprave otvoreno govorili o nedostatku radne snage čije zaduženje bi bilo priprema projektne dokumentacije, na osnovu koje bi kasnije bila povučena sredstva iz budžeta po osnovu Zakona o Prijestonici, odnosno iz onog dijela 0,6 odsto kapitalnog budžeta.

"Nijeste to uradili. Suština problema su projekti koje je Senat Prijestonice predložio kao razvojne, a teško da se mogu okarakterisati kao takvi", kazala je.

Lompar ističe da je prisustvovala javnoj raspravi pred usvajanje Akcionog plana razvoja Prijestonice za 2021. godinu na koji je i jedan od takvih projekata naslonjen, naglasivši da je odlično zapamtila pitanja zainteresovanih građana.

"Na osnovu čega se odlučuje kome će ići novac i koliko novca? Kakvi su zahtjevi u pitanju, kojim mjesnim zajednicama? Je li iko ikad vidio zahtjev od neke mjesne zajednice? Koji su to objekti od opšteg interesa? Ovo su retorička pitanja, da ne pomislite da očekujem odgovor. I na toj javnoj raspravi odgovori su bili vrlo neodređeni, što je potpuno očekivano, jer je meni jasno da odgovori na ova pitanja ne postoje. Kao što mi je potpuno jasno na što će se ovih skoro dva miliona eura trošiti jer nas čekaju lokalni izbori u Prijestonici", navodi Lompar. Kako je napomenula, u Zakonu o Prijestonici postoji član koji kaže da ako procijenjeni iznos kandidovanih projekata za kapitalni budžet koji ispunjavaju uslove shodno aktu o izradi kapitalnog budžeta, ne dostiže projektovani iznos od 0,6 odsto tekućeg budžeta, godišnjim Zakonom o budžetu Crne Gore može se planirati i manji iznos sredstava.

"Ne želim da prejudiciram, ali da li je moguće da projekti koje ste kandidovali ne ispunjavaju potrebne uslove i da zbog toga nijesu opredijeljena tražena sredstva? To me ne bi čudilo i u tom slučaju se Zakon ne krši. Ovim putem pozivam Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i resornog ministra Milojka Spajića da se oglasi i objasni zašto je iznos opredijeljenih sredstava ovoliki. Ukoliko su razlog projekti koji ne ispunjavaju uslove ili nepotpuna projektna dokumentacija, onda morate pogledati između sebe i naći krivca među vašim kadrovima. A, ukoliko se, nekim slučajem, ispostavi da se Zakon krši, uradićemo sve što je potrebno kako bi se pravovremeno napravile izmjene budžeta. Građani Cetinja zaslužuju samo najbolje i mi ćemo uvijek biti na njihovoj strani i raditi isključivo u službi njihovog prosperiteta", kazala je još Lompar. Odbornica URE na Cetinju i članica Glavnog odbora te partije još je istakla da će predstavnici tog političkog subjekta u lokalnom parlamentu glasati da se uputi inicijativa Vladi Crne Gore kako bi se ispitale sve okolnosti vezane za ovakav predlog budžeta i potencijalna nepravda ispravila na vrijeme.

Bonus video: