Radulović: Grčka dokazani partner i bliski susjed

“Sagovornici su kazali da dvije države ove godine obilježavaju jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što predstavlja dodatan podstrek unapređenju odnosa”, navodi se u saopštenju

6676 pregleda 4 komentar(a)
Radulović i Dendias, Foto: MVP
Radulović i Dendias, Foto: MVP

Grčka je dokazani partner i bliski susjed Crne Gore i promoter evropske perspektive, koja se ogleda u kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendiasom.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), ocijenjeno da se prijateljski i saveznički odnosi Crne Gore i Grčke temelje na intenzivnom političkom dijalogu i sadržajnoj saradnji.

“Sagovornici su kazali da dvije države ove godine obilježavaju jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što predstavlja dodatan podstrek unapređenju odnosa”, navodi se u saopštenju.

Dendias je rekao da Grčka podržava evropsku perspektivu Crne Gore i pohvalio crnogorsku Vladu zbog reformi u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije.

„Grčka je uz vas u težnji da postanete dio porodice Evroske unije (EU)”, kazao je Dendias i naglasio da je Grčka spremna da Crnoj Gori pruži tehničku pomoć u pristupnim pregovorima.

On je istakao da EU mora poslati jasnu poruku podrške Zapadnom Balkanu, kao i da je taj stav potrebno naglasiti na narednom Savjetu za vanjske poslove.

“Ocijenjeno je da bi sadržajne bilateralne odnose trebalo osnažiti novim modalitetima saradnje u oblastima investicija, robne razmjene, turizma, poljoprivrede i odbrane. Ministar je istakao značaj nastavka razmjene iskustava u turizmu, s obzirom na bogatu ekspertizu Grčke i orjentisanost Crne Gore kao turističke destinacije”, kaže se u saopštenju.

Na toj liniji, kako su rekli iz MVP-a, izraženo je zadovoljstvo povodom planiranog otvaranja konzulata Crne Gore u Grčkoj u Solunu, na čelu sa počasnim konzulom, što će doprinijeti daljem intenziviranju privredne i kulturne saradnje.

Govoreći o savezništvu u okviru NATO, Radulović je kazao da Crna Gora posebno uvažava činjenicu da je Grčka, zajedno sa Italijom, nosilac Programa zaštite vazdušnog prostora Crne Gore.

Radulović je razgovarao sa direktorkom političkog kabineta premijera Grčke, ambasadorkom Eleni Sourani kada je konstatovano da dvije zemlje imaju kvalitetan politički dijalog, o čemu svjedoči ta, kao i planirana posjeta premijera Zdravka Krivokapića sredinom maja.

Radulović i Sourani
Radulović i Souranifoto: MVP

Sourani je rekla da je zadovoljna što će prilikom učešća Krivokapića na Delfi forumu biti upriličen susret sa premijerom Grčke Micotakisom.

Ona je istakla da osim odlične saradnje u oblasti odbrane postoji prostor za unapređenje u sektorima ekonomije i turizma.

Radulović je razgovarao i sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakoianisom.

On je pozvao na kontinuirano povezivanje crnogorskih i grčkih opština kroz bratimljenje i realizaciju zajedničkih projekata u okviru EU programa.

Bonus video: