Bilčik: Vlada CG što prije da se fokusira na svakodnevnu politiku i ostavi iza leđa pitanja koja izazivaju podjele

"Kada sam vidio izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića bio sam šokiran, i vjerujem da je važno gledati u budućnost i svi pokušaji da se Crna Gora ili region odvrati ka prošlosti opasan put ka zapaljivoj istoriji”, rekao je Bilči

15863 pregleda 35 reakcija 33 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković

Sve promjene koje se tiču zakonodavstva treba donositi nakon iscrpne diskusije svih donosilaca odluka, kazao je šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

On je, za Dnevnik Televizije Crne Gore (TVCG), rekao da je važno što prije imenovati ambasadora Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU), formirati organizovan pregovarački tim i posvetiti se rješavanju praktičnih pitanja, koje, kako je dodao, ne podižu tenzije, već rješavaju probleme građana.

“Vlada Crne Gore što prije treba da se fokusira na svakodnevnu politiku i da ostavi iza leđa pitanja koja izazivaju podjele”, rekao je Bilčik.

Crna Gora je, kako je naveo, pogođena pandemijom i posljedice su ogromne.

“Vaša zemlja zavisi od turizma i potrebno da ima uspješnu turustičku sezonu i da se što prije posveti boljitku građana. Velike su tenzije i polarizacija u zemlji”, kazao je Bilčik.

On je poručio da je važno da Vlada odgovori na socioekonmska pitanja i probleme, da se razjasni pitanje duga, budžeta, javne potrošnje, ranjivih grupa koje su pogođene pandemijom.

Tome u prilog, kako dodaje, ne idu nedavne poruke kojima se negiraju zločini iz prošlosti, prenosi portal RTCG.

"Kada sam vidio izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića bio sam šokiran, i vjerujem da je važno gledati u budućnost i svi pokušaji da se Crna Gora ili region odvrati ka prošlosti opasan put ka zapaljivoj istoriji”, rekao je Bilčik.

Kao dostignuća Vlade, Bilčik je naveo održavanje proevropskog kursa i usklađenosti sa vanjskom politikom EU, dok u načinu sprovođenja reformi nalazi razloge za zabrinutost.

On je rekao da je parlament postao jači od Vlade kada je riječ o odlučivanju i brojne incijative o zakonodavanim promjenama dolaze iz parlamenta.

“Zabrinuti smo, pogotovo kada je riječ o reformisanju pravnog sistema, vladavini prava, sudstvu, tužilaštvu. Važno je da se sve promjene sprovedu nakon iscrpne diskuije svih donosilaca odluka, Venecijanske komisije”, rekao je Bilčik.

On je kazao da su brojni pokušaji reformi bili brzi, bez konsulacija.

“I tu smo bili glasni – Crna Gora ne smije da nazaduje, mora da postoji međusobno povjerenje i saradnja između insticuticija Crne Gore i EU", dodao je Bilčik.

To se, kako je rekao Bilčik, ne odnosi samo na vladavinu prava, već i na najavljene incijative u domenu državljastva.

"Inicijative u domenu državljastva mogle bi da imaju dugoročne posljedice po politički pejzaž Crne Gore i ne mogu biti usvojene bez širih konsultacija i disukusija, ali i implikacija na evropski put Crne Gore", kazao je Bilčik.

Bonus video: