Mikić: Vidjelo se ko podržava kriminal, mnogo slučajnosti oko Bašovića

Mikić je poručio da su zajedno slavili privremenu slobodu pripadnika jednog kriminalnog klana DPS), SD i, kako ih je nazvao, neki tajkunski mediji bliski bivšem režimu. "Nažalost u tom likovanju i slavlju pridružili su im se i pojedinci iz nove vladajuće većine", napisao je Mikić

27094 pregleda 71 reakcija 31 komentar(a)
Mikić, Foto: Crno na Bijelo
Mikić, Foto: Crno na Bijelo

Danas smo u Crnoj Gori mogli vidjeti ko se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ko ih podržava, saopštio je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić na svom Fejsbuk nalogu.

On je dodao da su zajedno slavili privremenu slobodu pripadnika jednog kriminalnog klana Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i, kako ih je nazvao, neki tajkunski mediji bliski bivšem režimu.

"Nažalost u tom likovanju i slavlju pridružili su im se i pojedinci iz nove vladajuće većine", napisao je Mikić.

U Kotoru su večeras uhapšeni navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković i Kotoranin Zoran Kažić.

Za ostalim navodnim članovima tog klana koje je ranije danas sudija za istragu Miroslav Bašović pustio na slobodu policija traga.

Vijeće podgoričkog Višeg suda preinačilo je nešto poslije 19 časova odluku sudije Bašovića i prihvatilo predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da navodne članove kavačkog klana pošalje u pritvor.

Mikić je poručio i da je današnji dan bio važan da se do kraja desmaskira ko je na strani mafije, organizovanog kriminala i korupcije, a ko na strani pravde i pravičnosti.

"Želim javno da pohvalim pripadnike Uprave policije i MUP-a koji su profesionalno i časno obavili svoje zadatke rizikujući sopstvene živote uprkos opstrukcijama koje su dolazile, a i dalje dolaze iz pojedinih djelova sudstva i tužilaštva. Godišnji promet kriminalnih klanova koji djeluju na teritoriji Crne Gore veći je od državnog budžeta. Lako je sa strane posmatrati i kritikovati, ali se nije lako zamjerati ljudima koji su od strane međunarodnih institucija označeni kao vođe regionalnih i svjetskih kriminalnih organizacija", naveo je Mikić.

On je dodao i da kao građanin ima društvenu odgovornost da širu javnost upozna sa postupanjem sudije Bašovića u prethodnim slučajevima.

Naveo je primjer u kojima je Bašović oslobodio osumnjičenog za ubistvo, a onda Vijeće Višeg suda to preinačilo, zatim odluku da je u slučaju poslanika DPS Petra Ivanovića za udaranje djevojčice automobilom nastupila apsolutna zastara, da je oslobodio pritvora Žarka Pavićevića nekadašnjeg predsjednika opštine Bar...

"Ne želim da iznosim bilo kakve zaključke ali postavljam pitanje da li je ovo mnogo slučajnosti? E sad zamislite kad se na vaš profesionalizam žali niko drugi do Milivoje Katnić koji je 2015. godine optužio sudiju Miroslava Bašovića da opstruira istrage SDT-a (Specijalnog državnog tužilaštva). Da nije tužno možda bi bilo i smiješno", poručio je Mikić.