"Novi skupštinski saziv posebnu pažnju će usmjeriti ka međunarodnoj parlamentarnoj saradnji"

Kako je saopšteno iz Skupštine, sagovornici su razgovarali o parlamentarnoj diplomatiji i načinima afirmisanja parlamentarnog angažmana, kao i planovima rada delegacija

2838 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Novi skupštinski saziv posebnu pažnju će usmjeriti ka međunarodnoj parlamentarnoj saradnji, odnosno parlamentarnoj diplomatiji i njenom doprinosu u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

To je poručeno na sastanku predsjednika parlamenta Alekse Bečića sa šefovima delegacija Skupštine Crne Gore u parlamentarnim skupštinama međunarodnih organizacija i regionalnim multilateralnim inicijativama i predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sagovornici su razgovarali o parlamentarnoj diplomatiji i načinima afirmisanja parlamentarnog angažmana, kao i planovima rada delegacija.

Navodi se da je nedvosmisleno ocijenjeno da iz parlamentarnog domena, šefovi delegacija budu posvećeni učestvovanju u aktivnostima organizacija u koje su uključeni, uz naglašenu spremnost da iniciraju i podstiču bližu saradnju u multilateralnim formatima.

"U tom kontekstu, zaključeno je da će pored prioritetne posvećenosti jačanju kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, uz izborne i pravosudne reforme, novi skupštinski saziv posebnu pažnju usmjeriti ka međunarodnoj parlamentarnoj saradnji, odnosno parlamentarnoj diplomatiji, te njenom doprinosu u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Sastanak je, kako se navodi, upriličen povodom obilježavanja Međunarodnog dana multilateralizma i diplomatije za mir – 24. aprila.

Bonus video: